Красимир Вълчев: В 55 училища и градини ремонтите няма да приключат до 15-и септември

11:30, 05 сеп 18 / Култура 25 1826 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В около 55 сгради на училища и детски градини ремонтите няма да бъдат приключили за началото на учебната година. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев пред БНР. Той обаче увери, че няма да има образователни институции, които да не започнат учебната година на 17 септември.

Планирани са и ремонти, които ще започнат по време на учебната година, посочи той и добави: „Близо 1070 училища и детски градини са обект на интервенции. Половината от тези ремонти са приключили“.

За тази година местата за учители ще бъдат запълнени, каза още Вълчев. Той посочи обаче, че силен недостиг на учители се очаква след 10 години, когато малко над 50% от учителите ще са пенсионирани. По думите му голямото предизвикателство тогава ще бъде да се обезпечи образователната система с учители в по-малките и отдалечени места в страната, както и тези, в които има концентрация на проблемни деца и такива от уязвими групи.

Министърът на образованието отбеляза новите моменти през новата учебна година. „През новата учебна година влизат новите учебни програми за 3-ти, 7-ми и 9-ти клас. Въвеждаме нов предмет – „Компютърно моделиране“. Предизвикателството пред образователната система днес е да подготви деца, които ще бъдат на пазара на труда и през 2060 г., когато светът ще бъде различен, ще сме минали през много дигитални трансформации и децата трябва да бъдат не просто дигитални ползватели, но и да имат по-задълбочени дигитални умения. Всяко дете трябва да придобие базовите и новите компетентности. Всяко дете трябва да бъде обхванато и да не отпадне преждевременно от образователната система и да получи максимална подкрепа вътре в системата“, отбеляза Вълчев.

По думите му 24 000 деца, които години наред не са ходили на училище, са върнати в класните стаи през миналата година. Тази година са създадени 1100 екипа, които започват работа в тази посока, добави той.

Министър Вълчев е издал заповед за това, че училищата нямат право да събират пари от родителите. „Не можем да забраним на никой да дарява, но факт е, че много от тези суми, които се събират, съдържат намек за задължителност. Не трябва да има никакъв намек за задължителност. Училищата не трябва да препоръчват повече, отколкото е необходимо на децата“, категоричен е той.

По думите му при реализирането на целия комплекс от мерки раниците на децата трябва да са по-леки, но това няма да стане веднага. Обмисля се през следващата година да се премине на електронни дневници в училищата, каза министърът, но добави, че това зависи от бюджета за следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама