Хората, които се хранят с по-голяма вилица ядат по-малко, сочи ново изследване, публикувано в сп. Consumer Research.
Изследователи откриват нов начин за контрол на количеството храна, която консумираме - чрез използването на по-голяма вилица.
Проучването е направено в популярен италиански ресторант в югозападната част на Съединените щати. Изследователите използват два комплекта вилици с различна големина.
На клиентите на заведението са сервирани еднакви порции, но са им раздадени различни по-големина вилици.
След като клиентите на ресторанта приключват с вечерята си, изследователите установяват, че хората, които са използвали по-големи вилици са консумирали много по-малки количества от храната в сравнение с хората, използвали нормални по големина вилици.
Изследователите са на мнение, че употребата на малки вилици не дава усещането за привършване и ситост и хората продължават да ядат. По-големите вилици от своя страна поднасят по-големи количества храна за по-малък интервал от време и хората се наяждат много по-бързо, като е възможно да оставят част от храната си.
Затлъстяването и свързаните с него заболявания са с плашещи стойности в световните статистики. Отдавна проблемът е изместил недохранването и инфекциозните болести от първите места по причина за смърт в света.
България също е сред челните позиции според данните за наднорменото тегло сред населението в световен мащаб. И ако заседналият начин живот е враг номер едно за здравето ни, то неправилният режим на хранене върви ръка за ръка с него.
Храненето е задължение, което трябва да вместим в ежедневието си. Често подхождаме неразумно към него, без да обръщаме внимание какво причиняваме на организма си. Лошите навици водят до прием на повече калории и натрупване на килограми.
Правилният режим на хранене, използването на подходящи прибори и избягването на стреса могат да предпазят тялото от нежелани мастни натрупвания, пише puls.bg
Добави коментар