Чужденци вече могат да посещават най-големия вулкан в Северна Корея

19:30, 23 авг 18 / Любопитно 25 1324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чуждестранните туристи, които искат да излязат извън традиционните маршрути в Северна Корея, вече могат да лагеруват на най-големия вулкан в страната.

С надеждата да покаже на света непозната досега Северна Корея новозеландец, който има сериозен опит в изкачването на планини в Северна и Южна Корея, води група чуждестранни туристи. Това е първата група посетители от чужбина изобщо, на която е позволено да се отклони от популярните маршрути и да лагерува на открито под звездите на самия Пекту - огромен вулкан на границата между Северна Корея и Китай, предава БТА.

През 946 г. там е станало едно от най-големите вулканични изригвания в историята. Вулканът е един от най-красивите природни обекти в КНДР и все още е активен, макар в последните години да не е имало големи изригвания.

В Северна Корея мястото е на почит заради връзката му с управляващото семейство Ким и е смятано за духовна люлка на Корейската революция. Посещенията там са популярни в КНДР - организират се екскурзии за ученици, работници или други социални групи, донякъде като идеологическа пропаганда, донякъде за отдих. Дестинацията е популярна и сред китайските туристи и по-малки чуждестранни групи, които могат да отседнат в близките хотели и да отидат до самия кратер, за да видят сините води на кратерното езеро Чон в калдерата на вулкана.

Но новозеландецът Роджър Шепърд - основател на туристическото дружество „Преходи в Корея” със седалище в Южна Корея - е съумял да убеди севернокорейските власти да му позволят да поведе за пръв път гостите си по маршрут, различен от досегашния, разказва Ерик Талмидж от АП.

Районът около вулкана включва няколко реконструирани „тайни лагери”, за които се твърди, че са използвани от основателя на КНДР Ким Ир Сен и партизаните му по време на борбата срещу японското колониално управление преди 1945 г. - една от възможните причини, поради които идеята да се позволят екскурзии с лагеруване на чуждестранни туристи може да се е харесала на властите.

Но групата на Шепърд до голяма степен е съумяла да избегне типичните обиколки с микробус и пропагандни лекции, които често пъти очакват чуждестранните туристи тук. Авантюристите вече изкачиха вулкана от база, разположена близо до основите му, стигнаха с ходене до езерото и преминаха през вулканичното плато, за да разпънат палатките си за първата от петте нощи от прехода.

При управлението на лидера Ким Чен Ун Северна Корея направи туризма свой сериозен приоритет, тъй като носи така необходимата чуждестранна валута, а също така е икономически сектор, който относително лесно може да бъде следен и контролиран.

В момента властите изграждат огромни инфраструктурни обекти на няколко места, включително в Самджийон - най-големия град в района на Пекту, в източния пристанищен град Вонсан и в района на намиращата се в съседство с него планина Кумган. Районът около Кумган беше отворен за туристи до 2008 г., когато южнокорейка беше застреляна, защото се разхождала в зона с ограничен достъп.

За да се постигне значително увеличение на броя на чуждестранните туристи в Северна Корея, ще трябва да бъдат облекчени международните санкции, въведени, за да бъде накаран Ким да се откаже от програмата си за ядрени оръжия.

Групата на Шепърд за планински преходи е от две австралийки и двама норвежци. Туристи от САЩ нямат право да посещават КНДР след забраната за пътувания дотам, наложена от президента Доналд Тръмп заради смъртта на колежанина Ото Уормбиър. Той почина малко след като беше пуснат на свобода от севернокорейския арест, където лежа по обвинение, че е откраднал пропаганден плакат.

Към момента, в който беше освободен, Уормбиър вече се намираше във вегетиращо състояние. Остава неясно какво се е случило с него, докато е бил под стража.

Произшествията с туристи обаче са рядкост, а Шепърд заяви, че намерението му е по време на преходите да се излезе извън рамките на политиката. По думите му още от първия ден участниците вече започват да установяват приятелски връзки със севернокорейските си водачи. „Надявам се това да се дължи на планините и природата”, казва той.

"Тук всичко е доста аполитично. Тук няма нужда от тези глупости. Всички се опитваме да правим едно и също нещо. Да работим като екип, да разпъваме палатки, да ядем заедно и да вървим заедно. Опитът ми показва, че това е добър начин тези хора да видят истинските жители на страната”, добавя Шепърд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама