Новият шеф на Федерацията по джудо Румен Стоилов: Искам националите да се чувстват сплотени

14:50, 06 ное 18 / Спорт 25 2064 Шрифт:
Topnovini
Даме Стойков, Красен Кралев, Румен Стоилов
Даме Стойков, Красен Кралев, Румен Стоилов

Независимо от всички наследени негативи, ние се опитваме да сплотим джудистите в България. Това изтъкна в специално интервю за ТОПНОВИНИ новият президент на Българска федерация по джудо (БФД) доц. д-р Румен Стоилов.

Румен Стоилов дълги години беше начело на родното самбо. Той замени предсрочно на поста Иван Михалев, който бе начело на джудото в последните 21 години, след извънредно събрание на клубовете в България. Иван Михалев оспорва отстраняването си. Федерацията по джудо избра и нови Управителен съвет, генерален секретар и спортен директор. За първи път родното джудо се сдоби и с вицепрезидент - Даме Стойков. 

Относно оспорването на смяната на ръководството на БФД, Стоилов коментира: "Агенцията по вписванията три жалби отхвърля, съдът даже дело не възбужда, да не говорим, че трите клуба, които по една или друга причина са накарани да подадат жалби, ще ги оттеглят. Ако имаше казус, нито Министерството на младежта и спорта, нито Олимпийския комитет щяха да ни впишат в регистъра си. Няма нужда да казват признат ли си или не си признат. Който се интересува, влиза в регистъра на националните федерации, които са в Министерството на младежта и спорта и Олимпийския комитет и се вижда кой е председател на федерацията".

Основното, с което сме се заели, е да се постараем догодина да няма застъпване на календара на родния шампионат с престижните международни състезания, изтъкна Румен Стоилов. За тази цел треньорите дават своите предложения за всяка възрастова група, а Управителният съвет засича календарите. "В момента правим първенство, което е трябвало да бъде преди шест месеца. Ето това заварвам. Кажете ми как се организира първенство, което е трябвало да бъде преди шест месеца и то най-важното – отборното първенство. Това са нещата, с които се сблъсквам", отбеляза той.

"Ние работим по наследени договори, които трябва да изпълняваме, защото те са подписани от страна на Българската федерация по джудо и на Министерството на младежта и спорта, и Международната федерация по джудо. Така че в момента, ние като ръководство, УС и вицепрезидент, просто изпълняваме тези документи. Хубавото е, че предстои предолимпийска година... Треньорите си дават техните предложения, защото аз искам за всяка възрастова група да си подадат плановете за догодина, за да може УС да вземе решение дали се засичат международни състезания с вътрешния календар", добави новият президент на БФД.

"Цялата година УС, подчертавам, утвърждава план, който е изработен от треньорите, от треньорската комисия, Георги Георгиев – един от най-добрите ни джудисти в момента, сме го сложили начело. Той работи с всички треньори, възрастови групи от двата пола, дава предложенията, ние като Федерация събираме всички дати, да можем да ги напаснем, да не се сблъскват шампионатите на България с отговорните първенства навън, и всеки един състезател – от 15-годишните до батковците и каките, ще знае за една година напред къде отива, къде е на лагер".

Всички състезатели задължително трябва да участват в шампионата на България и това ще бъде включено в договорите им, съобщи още Румен Стоилов.

"Човек, който не участва в шампионата на България, няма да участва в националния отбор – това е абсолютно сигурно. Естествено контузен и болен е нещо друго. Но например човек решил да ходи на международен турнир, а не да участва в шампионата, няма да има място. Има хора, които от години не са участвали в шампионата. Вече съм разговарял с една част от тях, да не кажа всички основни състезатели, и съм заявил точно и ясно – който иска да е част от националния отбор, няма как да не представлява държавата си. Колкото и да си голям спортист, какъв пример той ще дава на младото поколение, на юношите – 15-16 годишни, които си казват след като този батко може да не играе, може и аз да не играя. Това е не само моето мнение, но и на целия Управителен съвет", заяви категорично Стоилов.

Той изтъкна, че за краткото време, в което съществува новият Управителен съвет, вече е организиран лагер на Белмекен. "Независимо от всички трудности, поне хората, които са от дълги години в спорта джудо, не помнят от кога не са се качвали на Белмекен, в момента качваме над 22 човека. Това са кадети, младежи, мъже и жени. Почваме една подготовка, както трябва да се прави", съобщи Стоилов.

"Ето вече на всички тези състезатели и състезателки поръчахме екипи. Това е едно сплотяване. Когато един отбор заедно отива на лагер, облечени са еднакво, отиват заедно на състезание, искам тези момчета и момичета да почувства сплотеността. Да, ние сме индивидуален спорт, но няма как един човек да ходи с двама треньори - единият в Любляна, третият във Варшава, четвъртият в Токио и т.н.", подчерта президентът на БФД.

Той съобщи, че в момента тече избор на лекар, който да се грижи за нашите джудисти, но и да следи за стриктния контрол на употребата на допинг. "Много сериозно се консултирам с хора, заедно с Даме Стойков сме помолили хора, които наистина имат голям интерес към спорта, да ни препоръчат по-млад човек, не залагаме на величия във времето", уточни Стоилов.

Той добави, че се предвижда всеки един състезател да има клауза в договора за допинга. "Ще имаме нулева толерантност. Нямаме избор по този въпрос. Не само заради разпоредбите, не само заради тази „популярност“, която има спорта джудо, а в чисто човешки смисъл".

Всички пари за спорт, които се отпускат независимо откъде – дали са по олимпийски програми, дали са от държавата, дали от спонсори, трябва да отидат за спорта, заяви твърдо Румен Стоилов. "Казвам ви директно – фирма, в която аз участвам, какво правим в момента, независимо, че съм на 15 дни – имаме договор за дарение ежемесечно за 10 000 лева, което отива само за административни разходи. Защо го правим? В т.нар. програми, които са от Министерството на младежта и спорта, има много малко такива разходи. Това е проста математика. Дават ви 12 000 лв, а федерацията трябва да харчи 120 000 лева. Откъде идват парите? Вместо да отиват за спортистите, те отиват за администрацията. Затова тази година аз казах, така съм го правил и във Федерацията по самбо, финансира се цялата административна част, защото някой трябва да прави всички тези неща по организацията, това е работата на ръководството и на УС – да подсигури тези пари, за да може всички пари, които идват други, да отидат за спорта. След това почваме, 90 и няколко процента от УС, започват всеки месец, примерно до 25 ноември, всеки член на УС доставя определена сума, която отива за стимулиране на състезателите. Говорим от Федерацията по джудо, не от държавата. Защото много хора казват те идват от държавата, но това не е федерацията. Да не се лъжем федерацията не прави нищо, разпределя едни пари. Работата на федерацията е да подсигури допълнителни средства, ако искаме наистина да има джудо".

"Когато имаш няколко човека условно състезатели, и те имат деца и семейство, които трябва да издържат и не се прибират по десет месеца в годината, става въпрос вече и за пари. Затова казах така – аз от моя страна ще подсигуря изключително пълно финансиране на цялата администрация, за да не се налага да се прибират средства, както е правено от години, и ежемесечно всички колеги, които се събрахме, който каквото може събираме, и имаме 5-6 човека, които са малко по-големи състезатели – всички ги знаем, като Ивайло Иванов, Ивелина Илиева, Янислав Герчев и няколко млади – тези хора ще си получават ежемесечно парите. Това вече го правим. Първата сума влезе миналата седмица, хората си получават заплатите на първо число, независимо, че ако погледнете реално аз съм от 15-и ноември, но хората трябва да се погрижим за тях. Ние поемаме отбора от 1 декември, понеже на 26 ноември ги качваме всички горе, те на 1 декември си получават първите стимули".

"Например Янислав Герчев и баща му Герчев – старши, който е и треньор на националния отбор, чакат премии от преди осем месеца. Взехме решение УС да ги наградим. Заедно с Ивайло Иванов, който стана седми сега на Гран при, взе достатъчно точки за Олимпиадата. Това ще ни е една от първите крачки. Един път тези хора така и така трябва да си вземат премиите (независимо, че са им ги забавили и други хора трябваше да им ги дадат). Много лесно можех да кажа аз съм от 15 дни, това, което е било преди половин година, не е моя работа".

Румен Стоилово изтъкна, че джудо клубовете в България трябва проявят повече инициативност и да се ориентират и към европейските програми за подпомагане на спорта. Това не е работа на федерацията, а на клубовете, които сами трябва да се потрудят, обясни той.

"Много е хубаво, че в Европейската федерация по джудо и в Световната федерация по джудо има програми, които са по-достъпни към клубовете, но въпреки всичко ето сега виждам някаква програма, която до някаква степен се е изпълнявала, но клубовете идват и се оказва, че те са в програмата и не са я изпълнявали. Вътре има договори, имена. Тези клубове питат какво да правим сега. Казвам - това, което мога да направя, за тези два месеца е това, което се полага по тази програма, вие да си го получите. Пък вие до кой ще пишете, какво ще правите, това е програма за клубовете. Така и така всички знаят, че в момента тече разследване. Ще се стремя следващата година по тези програми клубовете да взимат това, което им се полага".

В края на разговора ни Румен Стоилов не скри задоволството си, че толкова много невръстни деца са обикнали спорта джудо. "Това, което виждам в момента по клубовете, защото още преди да стана председател на федерацията ходех по клубовете и се виждах с хората, те имат въпроси към мен все пак, и виждах колко дечица има. Ето, по време на Световния ден на спорта джудо, клубът „Джудо лав“ направи юбилей на клуба и отбеляза празника. Толкова дечица с родители наистина е много приятно да се види".

"Още като дадох съгласието си заедно с Даме Стойков да ни издигнат (защото аз винаги съм казвам, че какво означава някой си се издигнал – има закон, трябва определени клубове да застанат зад теб, да те издигнат, сам човек не може да се издигне) започнахме да мислим, даже сме направили срещи с Министерство на образованието спортът джудо да се включи като свободно избираем предмет. Ясно ни е, че тази година сме я загубили, но на есен е нещо съвсем друго. Имаме цяла година. Независимо, че част от клубовете, като "Джудо лав", имат много не само интересен подход, а работят много правилно, независимо, че не са срещали абсолютно никаква подкрепа – ходят сами по градините, по училищата, където успеят. Наистина те работят само с деца, което е изключително хубаво. Вместо децата да ходят по улиците или да седят пред компютрите непрекъснато, поне за няколко часа ще се занимават с нещо полезно".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама