Общо събрание на Федерацията по джудо подкрепи смяна на президента

15:55, 26 сеп 18 / Спорт 25 3374 Шрифт:
Topnovini

В присъствието на 63 джудо-клуба от страната Общото събрание на Федерацията по джудо подкрепи смяна на президента си. 59 клуба гласуваха "за", а четири се въздържаха, Румен Стоилов да стане начело на федерацията, научи първо Топновини. Мандатът на Управителния съвет също беше прекратен предсрочно със същия вот. 

Това е първата по рода си смяна във федерацията от близо четвърт век. 

За вицепрезидент беше избран Даме Стойков, шеф на ОСК "Локомотив". Румен Стоилов се оттегли преди година и осем месеца от ръководния пост начело на самбото в България.

Преди решението досегашният президент Иван Михалев Василев - Шони излезе с отворено писмо до премиера в протест срещу свикването на Общото събрание. По думите му, "т.н. „инициативен комитет” за свикване на ОС на БФД упражняват незаконосъобразен натиск и отправят към клубовете – членове на БФД и техните законни представители заплахи за уволнения, затваряне на зали, уволняване на треньори и др.".

Иван Василев обяви, че свикването на събранието е нелегитимно и клубовете не трябвало да присъстват на сбирката в Спортната палата. Василев обяви, че е изваден отказ от Агенцията по вписванията по партидата на федерацията за общото събрание.

По-рано Румен Стоилов отрече такъв отказ да съществува. "Там ясно е написано, че общото събрание е свикано със съдебно решение, което не подлежи на обжалване. И няма смисъл от вписването. Оказват се неща, които вече сме направили по закон и в присъствието на нотариус. Обявата излезе в “Държавен вестник”, закачена е на стаята на федерацията и всички са уведомени и по пощата, и с куриер за всеки случай”, обяснява Румен Стоилов, цитиран от "24 часа".

След решението на Общото събрание Иван Василев съобщи, че въпросът ще се решава в съда.

Ако решението бъде обявено за нелигитимно, това може да доведе до разпадане на Федерацията по джудо и лишаване на България от лиценз от Международната федерация по джудо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама