Поглед назад: Ехото на най-шумното убийство

08:30, 22 ное 22 / Поглед назад 25 7801 Шрифт:
Topnovini

На 22 ноември 1963 г. Ейбрахам Запрудер зарязва всякакви служебни ангажименти като директор на фабрика за дрехи, за да види отблизо кумира си Джон Кенеди. Запрудер е демократ, а президентът е на кратко посещение в Далас, града на вироглавите тексасци, в опит да спечели симпатията им.

На излизане съпругата тика в ръцете му 8-милиметровата камера, купена преди година. Сега е моментът да я сефтоса! Ейбрахам застава сред множеството пред склада за учебници на „Елм Стрийт“ и щом зърва лимузината, натиска „Запис“. Миг по-късно се чува изстрел, сетне друг плюс още един, трети. При първия Кенеди получава болезнен гърч, вторият и третият почти съвпадат по време. На лентата ясно се вижда как последният пръсва черепа на президента малко над дясната вежда, а ужасената Джаки Кенеди се хвърля върху багажника на кабриолета в опит да събере парчетата мозък и кости.

Кортежът с пълна газ се гмурва под жп надлеза. На „Дийли Плаза“ за миг се възцарява гробна тишина, последвана от паника. Хората бягат безпосочно.

Тексаското слънце грее силно в Далас на 22 ноември и се отразява в черния Lincoln Continental, на задната седалка, на който седи смъртта. В 12:30 часа местно време, когато откритата лимузина на Кенеди навлиза в Дийли Плаза, Нели Конъли се обръща към Кенеди, който седи зад нея и коментира, „Господин Президент, не може да кажете, че Далас не ви обича". И това са едни от последните думи, които Джон Фитцджералд Кенеди чува.

Библията на американските президенти е книга, върху която те полагат клетва и добавят нова глава със собствената си биография. Библията на Кенеди съдържа битието на стръмния му живот и апокалипсиса на Карибската криза. Страниците са изпълнени с проповеди за либералния дух и са осветени с пръски кръв от няколко магически куршума. В курсив са вписани неговите речи.

Думите на Джей Еф Кей често са лозунг на американската вътрешна и външна политика. Тържественото обръщение, отправяно при инаугурацията – встъпването в президентска длъжност, е самостоятелен жанр в политическата реторика. Тези речи съдържат възвишено слово за демократичните ценности и са изпитано оръжие за убедително въздействие върху нацията.

Обръщението на Кенеди от 20 януари 1961 г. е най-известният образец в историята:

„И така, мои събратя американци, не питайте какво вашата страна може да направи за вас – питайте какво вие можете да направите за вашата страна.

Мои съграждани на света, не питайте какво Америка може да направи за вас, а какво заедно можем да направим за свободата на човека". (Встъпително обръщение, 20 януари 1961 г.)

Бурното президентството на Кенеди завършва така: Кевин О’Донъл влиза в болничния коридор и прошепва: „Отиде си“. Отиде си Кенеди. И Линдън Джонсън поема нещата в свои ръце. Веднага.

Американските телевизии минават на 24–часов режим на работа, което се случва за пръв път в историята. Погребението на Кенеди е предавано наживо из цяла Америка и по света.  

Славата му приживе прилича повече на слава на рок звезда отколкото на политик. Личният му живот е ахилесовата пета в представата за „добрия Кенеди“. Убийството му се случва насред обвинения за прикриване на здравните проблеми на президента, богата и пикантна история на извънбрачните му връзки, контакти с организираната престъпност, забъркването на Америка във Виетнамската война, разпространяването на тайните служби по високите етажи на властта… Шоубизнес и политика стават фон за едно от най-известните убийства в историята и оказва влияние върху огромна част от американците.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама