Защо човешкият мозък се смалява?

18:35, 22 окт 21 / Любопитно 25 860 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Американски учени анализираха 985 изкопаеми и съвременни човешки черепа и установиха, че човешкият мозък нараства рязко два пъти по размер - между 2,1 и 1,5 милиона години, а след това, сравнително наскоро - преди три хиляди години, отново започва да се смалява. Правейки паралели с мравките, авторите предположиха, че свиването на мозъка е настъпило успоредно с прехвърлянето на редица функции върху колективния ум. Резултатите са публикувани в списанието „Frontiers in Ecology and Evolution“.

Изненадващият факт е, че мозъците ни са по-малки в сравнение с мозъците на нашите предци от плейстоцена. Защо мозъците ни са се свили е голяма мистерия за антрополозите“, казва един от авторите на изследването д-р Джеръми Де Силва.

Пет вредни навика, които увеличават риска от деменция

Докато изучават размера и структурата на колониите от различни видове мравки, както и физиологията и използването на енергия на ниво отделни насекоми, авторите установяват, че мозъците на мравките във високоорганизираните колонии са по-малки спрямо размера на тялото, отколкото в ниско организираните общности.

Мозъкът е най-сложният и енергоемък орган. Авторите смятат, че в социалните групи от мравки, където има ясно разделение на отговорностите и вземането на решения се прехвърля на ниво колективен интелект, мозъкът на насекомите намалява по размер, за да стане енергийно по-ефективен.

Въпреки че мравките и човешките общности се различават по много начини, изследователите смятат, че споделят общи социални черти като групово вземане на решения, разделение на труда и съвместно производство на храна. Но тези черти не винаги са били характерни за хората, а са възникнали приблизително на границата на плейстоцена и холоцена, когато нашите предци преминават от родова към племенна социална структура.

Учените приемат, че намаляването на мозъка при съвременния човек се дължи на нарастващата зависимост от колективната интелигентност, тъй като група хора винаги е по -умна от най-умния човек в групата, пише БГНЕС.

Учените предполагат, че в бъдеще нарастващата екстернализация на знанието, изискваща все по-малко енергия за съхранение на големи количества информация поотделно, може да доведе до по-нататъшно намаляване на размера на мозъка.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама