Майката на Грета Тунберг разказва в книга за трудното ѝ детство

19:45, 08 апр 21 / Любопитно 25 1476 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Сара Магдалена Ернман, известна като Малена Ернман (нейното сценично име) е един от най-популярните хора в Швеция поради богатата си кариера в музикалния свят. Не е изненадващо, че през 2009 г. тя представя страната си на „Евровизия“ и благодарение на изпълнението си, е назначена за придворна певица от шведския крал Карл Густав. В личен план говорим за майката на Грета Тунберг, която разкрива тежкото детство на дъщеря си, разказва „Ту отро диарио“.

Книгата „Нашата къща гори: едно семейство и планета в криза“ разказва за първите години от живота на Грета, докато лекарите не са я диагностицирали с няколко заболявания, между които е и Синдром на Аспергер. Разстройство на развитието, което е включено в аутистичния спектър и засяга реципрочното социалното взаимодействие, вербалната и невербалната комуникация, включва съпротива за приемане на промяна, гъвкавост на мисълта, както и наличието на тесни и поглъщащи полета на интерес, пише БГНЕС.

Статуя на Грета Тунберг разгневи студенти

Малена Ернман обяснява, че дъщеря ѝ е плакала през нощта, когато трябва да спи - сцена, която се повтаря „по пътя към училище, в часовете и по време на почивките. Учителите се обаждаха вкъщи почти всеки ден”. Грета оставя някои от заниманията си като свирене на пиано, но също така спира да се смее, да говори и дори да яде.

За няколко месеца момичето е свалило десет килограма - значителна цифра за нейната възраст. „Телесната ѝ температура беше ниска. Пулсът и кръвното и налягане ясно показваха признаци на глад“, обясни майката. „Толкова слаба беше, че нямаше достатъчно енергия, за да се изкачи по стълбите и резултатът от теста ѝ за депресия беше „високо в небето“, посочи тя.

Тогава идва спусъкът, който променя всичко: Грета вижда документален филм за пластмасовия остров, който плава в южната част на Тихия океан. Малена Ернман обясни, че дъщеря ѝ е видяла това, което останалите не са искали да видят: дни след като са разгледали доклада, колегите ѝ са обърнали страницата, докато тя е решила, че ще посвети живота си на борбата с изменението на климата.

Учени кръстиха нов вид безгръбначно на Грета Тунберг

Майката на Грета разказва, че всички са се фокусирали върху целта на момичето, която в крайна сметка ще я превърне в световна икона. И завършва с първата масивна реч, която тя изнесе в Швеция, нейната родна страна, през 2018 г. Година по-късно малката Грета повиши глас в централата на ООН (ООН), за да напомни на великите сили, че не са направили нищо за предотвратяване на изменението на климата, което мъчи планетата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама