„Медицински надзор“ влезе в Спешния център във Видин

16:20, 06 фев 20 / Общество 25 2857 Шрифт:
Topnovini

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) се самосезира и извършва извънредна проверка на „Център за спешна медицинска помощ – Видин“. Поводът са изнесени в медиите твърдения на пациент за отказ от медицинско обслужване, съобщиха от здравното министерство.

Издадена е заповед за извънредна проверка, с която ще се установява изпълнението на диагностично-лечебния процес и спазването на медицинските стандарти.

Мъж в тежко състояние бил каран два пъти с линейка в Спешния център в рамките на три дни, но там отказали да го прегледат. Човекът твърди, че са му казали да си ходи, защото няма лекар, който да му помогне, съобщи по-рано Нова телевизия.

След поредния неуспешен опит да намери помощ във Видин, мъжът е закаран от негови близки в монтанската болница, където е бил приет по спешност.

Видин може да остане без родилно отделение

С подагра, в тежко състояние, без да може да се изправя в леглото дори, такива са симптомите, при които близките на 61-годишния Владимир от Видин викат линейка и търсят лекарска помощ.

„Закара ме линейката в спешното във Видин и след малко моят син ми казва, че не сме за тук", разказва Владимир Първулов.

От спешното отделение му обясняват, че във видинската болница няма специалист – ревматолог, който да го прегледа и да му помогне. Владимир се прибира у дома, но болките не стихват.

Прокуратурата разследва смъртта на новороденото в болницата във Видин

След няколко дни близките отново викат спешен екип. Той отново го транспортира до спешното на видинската болница. Оттам пак му казват, че не могат да му помогнат.

Тогава близките на Владимир го карат в монтанската болница, където е приет по спешност.

„Пациентът е приет в увредено общо състояние, артрит, дългогодишна подагра, едни сериозни заболявания, които имат нужда категорично от болнично лечение”, заяви д-р Михаил Горанов, нефролог в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ – Монтана.

Проверка във видинската болница показва, че от една година там вече няма ревматолог и няма кой да се грижи за пациентите при обостряне на болките.

„Във видинската болница не е имало шанс да бъде приет, защото не се работи по тези пътеки-ревматологичните”, обясни д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ „Света Петка“ – Видин.

Според разпоредбите, подаграта не е спешно състояние и затова пациентът не е закаран с линейка до друго лечебно заведение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама