Медицински сестри и лаборанти от видинската областна болница започват протести

12:40, 10 юни 19 / Общество Сподели в: 25 292 Topnovini Автор: Topnovini
1

Медицинските сестри и лаборантите, работещи във видинската областна болница МБАЛ „Света Петка” излизат на ефективни стачни действия заради ниските си заплати. От четвъртък те ще преустановят работа за един час в продължение на една седмица.

Медицинската сестра Гергана Вълчева е с 15 години трудов стаж във видинската болница. Заплатата и чисто е 580 лева.

„Грозно и обидно е да се квалифицираш, да си с висше образование, а трудът ти да не е оценен”, заявява Гергана Вълчева пред Нова телевизия. Тя има 15 години трудов стаж в отделението по хирургия, където са едни от най-тежките случай. Заплатата й чисто е 580 лева.

В началото на април премиерът Бойко Борисов обяви, че се отпускат 50 милиона лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. Но до този момент сестрите не са получили и стотинка повече.

„Ако отидем да работим като магазинерки, ще взимаме минимум 700 лева чисти. Ние в момента взимаме 620”, заявява Павлина Павлова - реанимационна сестра. „Нощният труд ни е 50 стотинки на час”, обяснява Диана Богомилова.

Медицинските сестри и лаборантите във видинската областна болница са около 200, разпределени в 17 отделения. Според директора на болницата увеличението на заплатите, както на сестрите, така и на другите работещи в болницата, зависи и приходите, които са твърде ниски.

„Това, което знам от вас медиите, е, че тези 50 милиона, с тях се увеличават цените на клиничните пътеки, по които ние работим и това пак е шанс да си увеличим приходите, но след извършена работа”, обясни д-р Цветан Тодоров, директор на МБАЛ „Света Петка”, Видин.

Към момента болницата няма просрочени задължения, но приходите намаляват. „Ако никой не ни чуе, ни напускаме”, заканва се Диана Богомилова.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани