Поход срещу диабета по суша, въздух и вода бе открит във Видин

12:45, 31 мар 19 25 1480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поход срещу диабета по суша, въздух и вода бе открит във Видин, предаде Радио „Фокус“ – Видин.

Походът започна от Крайдунавския парк след водосвет за здраве, отслужен архимандрит Исаак. Участниците потеглиха с мотори, велосипеди, моторни лодки и канута. Маршрутът на похода по вода е по течението на река Дунав – от Видин до Силистра и обратно, през територията на Румъния, а по суша – от Видин до Русе, през Турну Мъгуреле до Калафат. като завръщането във Видин е предвидено за 6 април. 

Инициативата е с международен характер и е подкрепена от български и румънски неправителствени организации. Мартин Петров, председател на неправителствена организация във Видин и общински съветник, посочи, че над 2000 деца в България се борят срещу диабета.

„Целта на тази интернационална кампания е да се съберат средства за закупуването на сензори и трансмитери за измерване на кръвната захар и да се покаже контрол и постигане на условно здраве.

Цената на един стартов пакет е 350 лв., а сумата е непосилна за Националната здравна каса“, обясни Петров. 

Стартът на похода бе даден от инж. Цветан Асенов, заместник-кмет на Община Видин. На откриването присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности Венци Пасков и началникът на Регионално управление на образованието – Видин Веселка Асенова, много съмишленици и граждани.

Всички имаха възможността да се включат в кампанията, като си закупят тениски и якета с логото на похода, да участват в томбола, а най-голямата атракция бе издигане с привързан въздушен балон. Участие в програмата взеха Ансамбалът за народни песни и танци „Дунав“, Градският духов оркестър и мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама