Пациенти на хемодиализа във Видин откриха нарушения в диализния център

17:15, 13 ное 18 / Общество Сподели в: 25 364 Topnovini Автор: Topnovini
1

Във видинската болница "Св.Петка" има нарушения на стандарта в диализното лечение и са открити несъответствие за починалия преди повече от месец пациент на хемодиализа в здравното заведение. Това обявиха на пресконференция в регионалния пресклуб на БТА във Видин представители на Инициативния комитет на пациентите, провеждащи хемодиализа във Видин, в която участва и Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум".

Всички пациенти на хемодиализа във Видин си носят бинтове, лепенки дори и чаршафи от дома, каза на пресконференцията Рени Неофитова, дъщеря на починалия Красимир Маринов. Тя посочи и несъответствия при настъпването на смъртта на своя баща. Неизправна е техниката в Центъра във Видин, тъй като 3 от апаратите са преминали необходимите часове по стандарт - 30 000 часа, каза Валери Нинков, пациент на хемодиализа. Той посочи като проблеми в Центъра още пречистването на водата за хемодиализа, "неадекватен персонал, който не лекува а ползва пациентите като касички за получаване на средства от РЗОК". 

Отделението по диализа във Видин работи малко по-добре от миналата година, тъй като след инцидента през миналия месец цялата водоочистваща система е сменена, каза изп.директор на МБАЛ "Св.Петка" - Цветан Василев. Направена е и обществена поръчка за доставка на седем нови диализни апарата, която трябва в края на месеца да бъде завършена и апаратите да бъдат доставени. Василев посочи, че всички необходими медикаменти се закупуват от болницата, за което има необходимите документи. 

На 1 октомври тази година апаратурата за хемодиализа на видинската болница беше увредена след промяна в налягането на водата, а заради аварията 10-те апарата за диализа спряха работа. Пациентите се извозваха за диализа в Монтана, а в този интервал от време почина петдесетгодишният Красимир Маринов.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани