Видинчани пътуват по-малко за удоволствие

16:30, 23 авг 18 25 1366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 30% от българите, или почти всеки трети, е направил поне веднъж туристическо пътуване, показват данните на Евростат за 2016 година. В огромната си част тези пътувания са били в страната. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям - 62 на сто. Проучването показва още, че почти половината от европейците, които не са предприели някакво пътуване с цел туризъм, посочват като основен мотив финансови причини. 

Поне едно пътуване в годината успяват да си осигурят и видинчани показва анкета на БНР. Често за работещите в чужбина това пътуване се оказва връщането им в България, където обикновено изкарват отпуската си. 

"Пътувам предимно през лятото, защото уча във военно училище и нямам много време. Предпочитам в Гърция, в чужбина ми харесва повече, защото условията са по-добри...''

''Това лято ходих на почивка на Свети Влас. Обикновено успявам едни път годишно да пътувам, два пъти в годината най-много.''

''Един-два пъти в годината, лятото най-вече. Най-хубаво е да се съчетаят море и планина, щом се пътува е добре.''

''Аз работя в чужбина и си идвам за отпуската, това ми е пътуването. Иначе ми се ходи на много места, но няма пари.''

''Ние живеем в Италия и всяка година се връщаме във Видин. Ходи ни се на почивка, на релакс, но това лято няма да успеем.''

''Аз живея в чужбина, всяко лято пътувам, за да се прибера вкъщи. Иначе ми се ходи на екзотично място - Бразилия, Мексико.''

Интересът на видинчани за почивка в Гърция това лято е по-слаб, летовниците са се насочили предимно към Българското Черноморие, където условията са по-добри. С туристическа цел видинчани пътуват най-често до Сърбия, Македония и Албания, обясни управителят на фирма за туристически услуги Красимира Асенова:

"Албания е интересна дестинация, която много бързо се развива и предлага много интересни неща. Румъния също е много интересна, с много забележителности, цената е по-достъпна. Нашият град е с по-малки възможности, затова и са предпочитани по-кратките дестинации, еднодневните са най-предпочитани, защото е по-ниска цената. Има доста голям интерес и към страната. Явно обиколиха Балканите и започнаха да обръщат внимание и на нашите местенца, които са наистина уникални." 

Тази година видинчани пътуват по-малко, обобщи Красимира Асенова. Според нея това е пряко свързано с демографските процеси в региона, безработицата и ниските доходи на населението:

"Понамаляха пътуванията, но като знаем колко много хора се изнесоха от нашия град, може би това е основната причина. Има и безработица, която се усеща, заплащането е много по-ниско от страната. Единствено, когато човек има финансови възможности, а те с много така ограничени, е покрай празниците, и то за по-кратки пътувания...Да си пожелаем да се подобри градът ни, защото оттук идва всичко." 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама