Шофьорът, сътворил погром във Варна, страда от биполярно разстройство

13:37, 03 юни 20 25 1948 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Шофьорът, който вчера блъсна пешеходец и седем коли във Варна, страда от биполярно разстройство. Назначена е съдебнопсихиатрична експертиза, която да установи дали водачът може да носи наказателна отговорност, съобщиха от Раконната прокуратура. 

Шофьор блъсна пешеходец и шест автомобила във Варна

Виновният водач – 36-годишният Радослав Д., е задържан и настанен в болницата заради видимо неадекватното състояние, в което се е намирал при извеждането му от автомобила. Досъдебното производство трябва да изясни причините и обстоятелствата, довели до причиняване на пътнотранспортни произшествия със значителни материални щети

За оказаната съпротива при задържането му и за упражнено насилие срещу полицейски служител при настаняването му в изолатора е образувано и още едно досъдебно производство. Най-вероятно двете дела ще бъдат обединени.

Вчера, малко преди обед бащата на Радослав е подал сигнал в полицията, че синът му, който страда от биполярно разстройство, се е качил на семейната кола и е отпътувал за Варна. Заявил също, че сутринта синът му е имал конфликт с жена си. По време на разправията Радослав казал, че мафията го търси, за да го убие и че само във Варна може да се спаси.

По обясненията на бащата синът страда от психическо заболяване и приема силни медикаменти, като диагнозата на Радослав е поставена още на 19 години.

В 13.25 ч. автомобилът на Радослав ударил пешеходка, като при маневра той удря същата жена повторно. След това блъснал още два автомобила. Спрял в кръгово, където при опит да бъде изведен от автомобила от граждани потегля напред и удря трети автомобил.

36-годишният мъж продължил да се движи, като се ударил в близка къща последователно с предната и задната част на автомобила. След това продължил по ул. „Кракра“, където шофирането му става причина за няколко поредни пътнотранспортни произшествия. Неадекватните му действия завършили с удар в стълб и задържането му.

Мъжът е отказал да бъде тестван с дрегер за алкохол и наркотици при задържането му. Заради високата температура, която била установена по време на медицинския преглед, Радослав бил отведен във Военноморската болница със съмнения за COVID-19. Резултатът е бил отрицателен.

Установено е, че системен нарушител на Закона за движение по пътищата, а ден преди серията от инциденти във Варна свидетелството му за правоуправление е било отнето заради неплатени глоби. Малко по-късно обаче баща му е донесъл платежно, че дължимите суми са били платени. Заради загуба на контролни точки Радослав се е явявал на проверовъчен изпит през 2016 г. пред КАТ, за да ги възстанови.

Към момента резултатите от назначената съдебнохимична експертиза не са готови. Пробата за алкохол е отрицателна, а за наркотици резултатите ще са готови следващата седмица. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза ще даде отговор на въпроса дали Радослав е наказателно отговорен. Ако е, Районната прокуратура във Варна ще поиска от съда да бъде задържан под стража. Ако мъжът се окаже невменяем, ще бъде внесено искане в съда за настаняването му за лечение в психиатрична клиника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама