Природозащитници настояват за закриване на Делфинариума във Варна

15:56, 01 дек 19 / Общество 25 2140 Topnovini
1

Пред Делфинариума се събраха защитници на животните от организацията "Последната клетка" с настояване за закриването му, съобщи БНТ. 

Недоволството е предизвикано от смъртта на бебе-делфинче още в края на лятото. Тогава също имаше протести срещу собствениците на Делфинариума.

По данни на природозащитниците за времето откакто съществува атракциона са умрели близо 20 делфина. Протестиращите казват, че тези бозайници страдат от живота в плен и уточняват, че се дресират чрез глад, за това се хранят само по време на представления и тренировки.

Делфинариумът във Варна: Новородените и майките им никога не участват в представления

Смъртните случаи на делфини били резултат от стреса от шумните представления, тясното пространство на басейните и атракциите като "плуване с делфини". Освен това природозащитниците твърдят, че дейността на Делфинариума е незаконна. В Закона за защита на животните се казва, че в шоу програми могат да участват делфини "най-малко трето поколение", а тук има само едно поколение отгледано в плен.

Какви са данните в Западна Европа - от 90 делфинариума са затворени 60. Такова е и искането на протестиращите- варненския атракцион да спре своята дейност. Има и онлайн кампания, която призовава българското правителство да забрани вноса, развъждането в плен и употребата на делфини в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани