„Галъп“: Продължава да е по-ниска активността в София, Пловдив, Варна и Благоевград

17:57, 03 ное 19 25 2502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана 10:33, Обновена 17:57

 

Продължава да е по-слаба избирателната активност в София, Пловдив, Варна и Благоевград в сравнение с първия тур на местните избори преди седмица, показват данните от екзит пол на „Галъп интернешънъл“ към 17 часа.

Към този час на втория тур от местния вот в Столична община до урните отишли 31,8% от избирателите, като те се доближават до процента от 27 октомври - 32,8.

В Пловдив активността също е 22,3%, доста по-ниска от тази преди седмица - 32,2.

Подобно е положението във Варна, където до урните към 17 ч. са отишли 23,7%, докато на 27 октомври са били 30,1 на сто.

Малко по-висока като цяло е активността в община Благоевград, където до този час са гласували 40,5% от избирателите, но те отново са по-малко от тези на първия кръг - 50,3%.

Юлиана Гальова от „Галъп“ призова по-рано от ефира на БНР избирателите да гласуват по съвест и с разум, както и да не следят онлайн класации.

„Към момента имаме съмнения, че в Пловдив се повтаря ситуацията от миналата неделя. Тече проверка, тъй като получаваме и сигнали от колеги от други социологически агенции и се чувстваме длъжни да сигнализираме обществото макар всичко още да е в рамките на хипотезата“, каза тя.

В Пловдив данните от екзит полове показваха, че на балотаж срещу Здравко Димитров отива Дани Каназирева, но по-късно паралелното преброяване, както и официалните данни показаха, че на втория кръг отива Славчо Атанасов.

По-рано изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов каза пред БНР, че ниските стойности към 11 ч. все още не са знак, че активността за целия ден ще е по-ниска:

„Тепърва ще се разбере. От тези избиратели, например в София, които останаха без свой кандидат на втория тур, голяма част припознават свои кандидати за районни кметове, а и не са най-активните в сутрешните часове. Тепърва ще се види дали в следобедните часове те ще излязат и гласуват. Във всеки случай, ако те излязат и гласуват, ще стане интересно. Що се отнася до Благоевград, там по всичко личи, че в момента е интересно, защото активността е доста висока. В Пловдив трябва винаги да имаме едно наум“.

Симеонов призова слушателите да не гледат класациите за вота в началото на деня

„Като професионалист го казвам! В сутрешните часове, натрупванията са още малки. Това е локален вот. Там трябва да стане поне ранният следобед, за да започнат устойчиво да се държат числата.... Всички агенции, които са следели София на миналия тур, ще ви кажат, че в първите часове имаше много странни резултати. Обикновено това се обяснява точно с опита за масирано гласоподаване, което „да направи резултат“, който после да има своето психологическо влияние, появявайки се именно в тези класации“.

Може да се окаже, че „Не подкрепям никого“ решава избора в София

Очакванията са много хора да не са избрали един или друг кандидат, а „не подкрепям никого“, което е повод за замисляне. "В мажоритарни избори гласът „Не подкрепям никого“ на практика е кандидат", предупреди Симеонов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама