Интригата във Варна остава - все още не е ясно дали е избран кмет на първи тур

17:23, 28 окт 19 25 2226 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

ГЕРБ триумфира във Варненска област - печели от раз 8 от 12-те общини в областта и ще участва в два балотажа в неделя. Голямата мистерия засега обаче остава ситуацията в морската ни столица. Там все още не е ясно дали има избран кмет на първи тур или жителите на града ще трябва още веднъж да се разходят до урните. При 93,5% обработени протоколи от секционните избирателни комисии досегашният градоначалник  - Иван Портних от ГЕРБ е на ръба да спечели втори мандат с подкрепа от 49.31%. Ако не успее да прескочи бариерата от 50% в неделя той ще трябва да се изправи срещу лидера на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, който получи подкрепата на 14.3% от гласувалите. Ако съотношението на силите се запази от кметската надпревара ще отпадне кандидатът на БСП Анелия Клисарова, която изостава от Костадинов само с 230 гласа и получава 14.06% от вота.

Ето и подорбностите:

ГЕРБ печели изборите в Аврен и кмет там отново е Емануил Манолов. Още на първи тур той получи близо 63% от подадените гласове и така си осигури нов мандат. Втори там остана Мирослав Коларов от БСП с подкрепа от 21.79%.

Партията на Борисов се увенчава с успех и в Аксаково. Така за шести мандат начело на общината застава Атанас Стоилов. В неделя за него гласуваха 76%, а втори след него остана Даниел Любомиров с 15.36%.

Изборите в Белослав също приключиха от раз в полза на досегашният кмет на ГЕРБ Деян Иванов. Той бе одобрен от 59.55% от гласувалите. На второ място е Росен Гацин от ПП „МИР“.

Съдбата на Бяла ще се реши тази неделя. Кандидатът на ГЕРБ Пеньо Ненов е получил 48,15% от общия брой бюлетини. Втори по резултат с 26,81% от гласовете е кандидатът на СДС Димитър Петров. От кметската надпревара отпада Георги Касабов от БСП за България, който получи 23,67% от гласовете.

Най-голяма е интригата в областния център Варна, където все още не е ясно дали има избран кмет на първи тур или жителите на морската столица ще трябва още веднъж да се разходят до урните. При 93,5% обработени протоколи от секционните избирателни комисии досегашният градоначалник  - Иван Портних от ГЕРБ е на ръба да спечели втори мандат с подкрепа от 49.31%. Ако не успее да прескочи бариерата от 50% в неделя той ще трябва да се изправи срещу лидера на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, който получи подкрепата на 14.3% от гласувалите. Ако съотношението на силите се запази от кметската надпревара ще отпадне кандидатът на БСП Анелия Клисарова, която изостава от Костадинов само с 230 гласа и получава 14.06% от вота.

Ветрино преизбра още на първи тур своя кмет – Димитър Димитров от ГЕРБ. Той получи 61.3% от гласовете, което му гарантира нов мандат начело на общината. Матей Матеев от БСП остана втори с 33.2% одобрение.

Настоящият кмет на Вълчи дол Георги Тронков от ГЕРБ спечели втори мандат. В негова подкрепа гласуваха 64.56% от пусналите бюлетини. Втори е Мерткан Ибрямов с 14.23%.

ГЕРБ записва победа в Девня, където досегашният кмет Свилен Шотов спечели нов мандат с подкрепата на 86.15% от гласувалите. След него едва със 7.3% се нарежда Васил Иванов от „Демократична България“.

Партията на Борисов печели и изборите в Долни чифлик, така Красимира Анастасова отново ще управлява общината през следващите 4 години. За нея са гласували 73.79% от избирателите. Втори е независимият кандидат Борислав Натов с 18.5% от вота.

В Дългопол ГЕРБ също е отличник и Георги Геориев отново ще ръководи общината. А него са гласували 60.85%, а зад него остава Емурла Емурла от ДПС с 21.03% от вота.

Досегашният кмет на Провадия Филчо Филев от БСП ще се бори да запази поста си на балотажа в неделя. Срещу него ще се изправи  Жоро Илчев от ГЕРБ, който за малко да детронира градоначалника с получената подкрепа от 46.46%. На първи тур за Филчев пък са гласували 24.93%.

ГЕРБ убедително печели и в Суворово, където кандидатът на партията Данаил Йорданов получава подкрепа от 63.83% от гласувалите, а втори остана Йордан Йорданов от „Демократична България“ с 25.87%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама