Делфинче на 9 дни е починало в делфинариума във Варна

20:10, 11 авг 19 25 1981 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делфинче на 9 дни е починало в делфинариума във Варна. Смята се, че причината за смъртта е проблем в мозъка, съобщи Нова телевизия.

От началото на годината морето е изхвърлило 40 мъртви делфини по българското крайбрежие. В сравнение с предишни години бройката е по-малка, отчитат от екоминистерството.

Димитър Попов участва в международен проект, който изследва популацията на китоподобни в Черно море. Един от въпросите е как влияят хората на тези бозайници.

„Заплитането на китоподобни основно се случва и е фатално за тях при риболова на калкан с така наречените дънни хрилни мрежи”, обясни Димитър Попов от "Зелени балкани".

В рамките на изследването се качил на три риболовни кораба - през пролетта и лятото, за да наблюдава от близо проблема.

„В началото на юли, когато започна вдигането на мрежите, показах доста по-високи нива - общо 99 индивида от вида муткур в около 43 километра мрежи, което е една от на-високите стойности регистрирани в Черно море”, добави Попов.

От една страна, риболовът е необходим на хората за консумация, от друга обаче, дори и при законен риболов делфините може да станат жертва на мрежите.

За 50 години риболов Петър Чунгаров цени и хляба си, и природата. Делфините са една екологична система, която е затворена за цялото море. Щом има делфини, значи има риба - делфините имат какво да ядат. Делфините винаги изтласкват винаги рибата към брега. Няма вредни животни, само вредни хора”, уточнява рибарят.

От Министерството на околната среда и водите не изследват причините за смъртта на делфините, но смятат, че животните стават повече жертва на морбили, отколкото на човешка намеса.

„Масовото заразяване води до масова смъртност, иначе няма обяснение защо през годините умряха повече млади делфини”, посочи Валери Георгиев, началник отдел "Биологично разнообразие".

И все пак, според природозащитници контролът срещу незаконния риболов е недостатъчен.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама