Варна води черната класация за жертви на пътя

16:19, 09 авг 19 25 1623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варна води черната класация за най-голям брой жертви на пътя при катастрофи. Това обяви председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова на извънредна среща с областния управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и представители на институциите, ангажирани с темата.

Според статистиката за пъвите 6 месеца на тази година на територията на областта смъртта си при пътни инциденти са намерили 24 души, което е със 75% повече от миналата година. Ранените са увеличени двойно. Тежките катастрофи с ранени и загинали за шестмесечието са 330. Само в центъра на Варна от началото на сезона са засечени 266 шофьори, отнели предимство на пешеходци, както и 107 минувачи нарушители на правилата.

"Статистиката сочи, че голяма част от катастрофите са причинени от неправоспособни водачи и шофьори с отнети книжки. Тези деяния трябва да бъдат криминализирани, а санкциите за извършителите на тежки пътни нарушения да се увеличат драстично", заяви кметът на Варна Иван Портних, след като се запозна със ситуацията.

На срещата при областния управител бе взето решение спешно да се обезопасят две рискови трасета по пътищата Варна-Добрич и Варна-Оброчище. Там разрешената скорост ще бъде намалена до 60 км/ч и ще бъде поставена шумна хоризонтална маркировка. След края на сезона ще бъде изградено и кръгово кръстовище на рисковия участък от пътя Варна-Златни пясъци в района на Траката. За превенция ще се ползва и системата за видеонаблюдение във Варна, която ще заработи с пълен капацитет след 3 месеца, обясни кметът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама