Започнаха разкопките за новия сезон на късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик

14:50, 17 юли 19 25 1205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започнаха разкопките през новия археологически сезон на късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик, която е паметник на културата, съобщи директорът на Историческия музей в крайморския град Радостина Енчева, предаде БТА.

Третокурсници по специалността "Археология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще продължат проучванията в зоната до западната порта на крепостта като се очаква да разкрият напълно средновековната сграда, на чиито зидове се натъкнаха миналото лято, поясни Енчева, която е и сред ръководителите на експедицията.

Археолозите сочат крепостта, която обхваща площ от около 150 декара, сред най-мащабните укрепителни съоръжения във Византийския свят. Укреплението е изградено на високо плато, където обитателите на античният град Дионисополис търсят спасение след земетресение и цунами през 545 година. Крепостта е проучвана през 80-те години на миналия век от международна експедиция, когато са открити петоъгълни и кръгли кули, сгради, антични гробове, византийска керамика. От десетилетие разкопките се правят от студенти археолози, като най-ценните находки в последните години са две златни монети от времето на византийския император Никифор II Фока, посочват от музея.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама