Бум на варицела в София и Варна

09:18, 13 юли 19 25 1531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бум на варицела в София и Варна се отбелязва в началото на месец юли, предаде БГНЕС. Според анализи на Националния център по обществено здраве и анализи за седмицата от първи до седми юли са регистрирани 110 случая на заразени с варицела в столицата, а във Варна случаите на заболели са 43. Това са двата града, в които болестта се разпространява най-бързо.

За сравнение, в Ловеч и Ямбол няма нито един случай на заболял от болестта в началото на юли.

В Кърджали, София област, Видин и Стара Загора случаите на заболели са по един за първата седмица на юли.

Във Враца, Пловдив, Разград и Русе са регистрирани между 30 и 40 души за описания период на годината.

В Силистра, Сливен, Смолян и Шумен случаите на заболели са сравнително малко – средно по петима души седмично.

В Бургас, Търново, Габрово Монтана, Пазарджик и Перник децата, регистрирани като болни от варицела, са под десет за всеки град.

След София със 110 случая на варицела, на второ място се нарежда Варна с 43 случая, а след това са Пловдив с 40 случая, и Враца с 30 регистрирани заболели.

Експерти напомнят, че варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.  

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама