Отбелязваме международния ден без пластмасови торбички

07:20, 03 юли 19 / Общество 25 175 Topnovini
1

Днес отбелязваме международния ден без пластмасови торбички. 

Забраниха найлоновите торбички за еднократна употреба и в Нова Зеландия

Пластмасовите торби и опаковки от храна и напитки са пагубни за околната среда, а в дългосрочен план – и за здравето на човека. България е на последно място в статистиката на Европа за екологично самосъзнание и информираност. 

По 246 найлонови торби употребява всеки българин годишно (трето място в Европа). Средно по 12 минути използваме една торбичка преди да я изхвърлим.

Изхвърляме над 3 млн. тона отпадъци годишно

Повечето найлонови торби се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се рециклира. Найлоновите торби не се разграждат, а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига. 

По този повод на Синия пазар във Варна днес ще се проведе флашмоб за раздаване на пазарски торби за многократна употреба.

Белград забранява найлоновите торбички

Акцията е идея на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и е част от предприетите в различни градове на страната инициативи под надслов "Свободни от пластмаса".

Точно в 14 ч младежи ще тръгнат от района на Юнашкия салон към Синия пазар и ще спират всеки минувач с найлонова торбичка в ръце.

„Когато отиваш на пазар, вземи своя торба и на щанда кажи: „Не, мерси, нося си!“ (#НеМерсиНосяСи). С това послание доброволците ще подаряват на гражданите и гостите на Варна пазарски торбички за многократна употреба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани