Зоопаркът във Варна ще бъде ремонтиран по проект за 1,2 млн. лв.

13:30, 14 юни 19 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Варна ще обнови зоопарка по проект на стойност 1,2 млн. лв., осигурени чрез заем от Регионалния фонд за градско развитие" (РФГР) - един от двата фонда по финансовия инструмент JESSICA, и Експресбанк АД. Днес договорът бе подписан от кмета на Варна Иван Портних и Мартин Заимов, ръководител на фонда.

Реконструкция и модернизация на зоопарка включва проектиране, реконструкция и ремонт на сектор „хищници“ и „маймуни“, обновяване входната зона, изграждане на павилион за продажба на сувенири, изграждане на нова зона за отдих с детска площадка.

„Радвам се, че сме на финалната права за реализацията на тази инициатива, защото зоологическата градина се намира в историческото ядро на Морската градина и условията в нея трябва да бъдат на нужното ниво. Благодаря на ръководството на фонда, на екипа на зоопарка за положените усилия. С фонда вече имаме една добра съвместна история с успешно реализирани проекти – пример за това е Юнашкият салон, който преди години тънеше в разруха, а днес е център за провеждане на много събития. Разбира се, обсъждаме още проекти - за обновяването на спортната база в обхвата на целия град, за изграждане на голям подземен паркинг на спортна зала, които вярвам, че ще реализираме успешно“, заяви кметът Иван Портних.

„В България има учудващо много от една страна зоокътове, от друга страна те повечето са в немодерен вид. Модерния вид предполага много по-голяма грижа за животните, затова приветствам реализирането на подобен тип проект във Варна“, заяви Мартин Заимов.

Община Варна е първата в България, която получава одобрение за използване на този финансов инструмент за ремонт на зоопарк.

Той е създаден през 1961, а в момента се управлява от общинско предприятие “Зоопарк – Спасителен център”, който полага грижи за над 60 вида, представени с около 400 броя животни.

Ежегодно зоопаркът се посещава от над 150 000 души, като броят им расте с 10 000 на година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама