Увеличава се процентът на чистите морски зони за къпане с отлично качество

17:00, 03 юни 19 / Общество 25 498 Topnovini
1

Увеличава се процентът на чистите морски зони за къпане с отлично качество, сочи информация на Министерство на здравеопазването в началото на активния летен сезон.

11 зони по цялото крайбрежие са увеличи своя статус, сред тях е и зона Болата.

В навечерието на активния летен сезон от Министерство на здравеопазването информират, че се подобрява статусът на зоните за къпане по българското Черноморие и общо 11 са със статут „Отлична“ спрямо 2017 г., съгласно изискванията на Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане.

На територията на област Добрич сред зоните, които през 2018 г. са подобрили своя статус, спрямо предходната година е зона Болата.

Припомняме, че при срещата си представителите на туристическия бранш от областта министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че плаж Болата е избран за един от най-красивите плажове в Европа, според вота на 32 428 туристи от 116 различни държави, гласували в конкурса, провеждан от европейската организация European Best Destinations.

Според информацията на Министерството на здравеопазването на територията на област Добрич за 2018 г. само няколко зони са оценени с „Добър“ – Божурец-1, 2, 3; Дуранкулак – север 2 и Крапец – север.

Всички останали зони имат оценка „отличен“. От МЗ отбелязват, че през отминалата 2018 г. е преустановена тенденцията за намаляване на зоните за къпане с добро състояние, за сметка на тези с оценка „отличен“. Спрямо 2017 г. броят на отличните зони за къпане се е увеличил през 2018 по цялото Черноморско крайбрежие с 8 броя. Все още обаче процентът на зоните за къпане с добро качество у нас е висок, спрямо средните нива за страните от Европейския съюз, посочват още от здравното министерство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 189 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.