Изгражат безплатна мрежа от интернет в центъра на Варна

12:00, 30 апр 19 25 1224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еврокомисарят Мария Габриел връчи ваучер на стойност 15 000 евро на кмета на Варна Иван Портних, с който в централната част на града и голяма част от Морската градина ще бъде изградена безплатна мрежа за интернет. След като благодари за ваучера, кметът обяви, че изграждането на втори Аспарухов мост е заложено в Общия устройствен план на Варна, съобщавa ''24 часа''.

Кметът на Варна за новото кръгово: Харесва ми, това е революционен проект

"Община Варна беше една от първите, които кандидатстваха по този прекрасен проект. Радвам се, че спечелихме този ваучер. В момента върви изграждането на 10 точки в централната част на града, а именно от Катедралата по пешеходния ринг до входа на Морската градина и самата Морска градина до Алеята на Възрожденците. Считам, че това е една много сериозна придобивка за варненци и за гостите на града, защото на база на този безплатен интернет ще могат туристите много по-лесно да използват мобилните приложения, които да им дават информация за забележителностите, за обектите на културно-историческото ни наследство и за всички възможности, които предлага морската столица", каза Портних. 

"Надявам се до няколко седмици мрежата да е изградена и да може да се ползва от всички нас. Амбицията ни за в бъдеще е мрежата да се разраства. Разбира се, Община Варна ще направи всичко възможно по различни проекти и програми в максимална степен във Варна да има безплатен интернет на повече места", обясни Портних.

По думите му във Варна ще има и втори Аспарухов мост. "Не са направени първите основни стъпки като например геоложките проучвания. И при посещението на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и при посещението на премиера Бойко Борисов темата се поставя на дневен ред и стартираме с необходимите стъпки да се прецизира мястото на второто съоръжение и начините на финансиране, като идеята е да се търси възможност за публичночастно партньорство. Трябва да отбележим, че това е дълъг процес, тъй като и геоложките проучвания и предпроектните проучвания ще отнемат време, т.е. ние сме длъжни да стартираме, за да имаме готовност при намиране на правилната формула между държава и бизнес реално да пристъпим към изграждането на втори мост", каза кметът. Той допълни, че вече има заявен интерес от китайски компании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама