Осуетиха трафик на тон кокаин към Варна

12:36, 25 мар 19 25 2424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трафик на над тон кокаин от Латинска Америка до Варна е бил планиран през миналата година. Дрогата от Перу и Боливия е трябвало да бъде доставена до морската ни столица, но не е била предназначена за родния пазар, а за Белгия, Холандия и Великобритания. Това разкри прокурор Виолета Радева от Варненска окръжна прокуратура. 

Родните власти са знаели за подготовката на канала. Трафикантите са се опитали да направят трасе, като са пуснали пробен товар с информация, че съдържа кокаин, без вътре да има дрога. 
 
В крайна сметка пратката с над тон кокаин въобще не е тръгнала от Латинска Америка, тъй като доставката се е забавила, а организаторите на канала бяха задържани за  контрабанда на над 16 тона прекурсори за производство на наркотици. 

„Налагаше се да действаме в условията на неотложност, за да заловим тези количества прекурсори”, изтъкна прокурор Радева.

„Важното е, че бяха задържани организаторите на този канал, а не „бушони”. Тук бяха използвани български граждани, които или не знаеха за предназначението на този товар, или бяха зависими от наркотици и алкохол”, обясни прокурорът.

От Окръжна прокуратура Варна определиха изминалата 2018-а като година на митническите разследвания. Регистрираните през миналата година митнически престъпления са 62, при 41 за предходната 2017 г. Най-значимото сред тях е именно опитът за трафик над 16 тона прекурсори, с които са щели да бъдат произведени амфетамини за над 225 милиона лева.

По цени на „черния” пазар обаче амфетаминопроизводните са могли да послужат за производството на дрога за над 6 милиарда долара. На пристанище Варна-Запад прекурсорите бяха декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Подсъдими по това дело са двама холандци - на 55 и 50 години. Делото срещу започна през февруари и ще бъде гледано по общия ред, след като чужденците отказаха да сключат споразумение с прокуратурата и да получат по 10 години затвор.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама