Ананиев поиска 20 дни отсрочка за увеличаване на заплатите на медицинските сестри

15:10, 01 мар 19 / Политика 25 2057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

20 дни отсрочка поиска здравното министерство, за да бъдат увеличени заплатите на медицинските сестри. Това стана ясно след среща между протестиращите сестри и здравния министър Кирил Ананиев. Той обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие и с кметовете на общини, за да бъде финализиран процесът по-бързо. Ако не се стигне до консенсус, протестиращите, че ще излязат на палатки пред здравното министерство.

Протести на медицинските сестри за по-високи заплати имаше в цялата страна. В Пловдив специалистите по медицински грижи протестираха пред общината. Във Варна пред общината излязоха медицински сестри, служители в Центъра за спешна медицинска помощ и санитарни инспектори. Сред недоволните в Плевен имаше и медицински сестри от ясли, детски градини и училища, както и служители в Дома за медико-социални грижи.

„Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви министърът на здравеопазването на среща с представители на протестиращите медицински сестри.

„На лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в това число е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев.

Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър.

Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.

Министър Ананиев обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там, където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо.

По отношение премахването търговския характер на лечебните заведения Ананиев коментира, че екипът му споделя същото убеждение. Идеята е болниците да станат non-profit, което означава в случай на реализирани повече приходи от разходите, разликата да бъде реинвестирана в здравната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама