Забраняват търговията с прасета във Варненска област

15:35, 14 фев 19 / Общество Сподели в: 25 314 Topnovini Автор: Topnovini
1

Пълна забрана на продажбите на прасета  във Варненска област се налага заради новия случай на африканска чума - този път в диво прасе, на територията на девненския  квартал "Повеляново". Това съобщи след заседание на епизоотичната комисия Стоян Пасев - областен управител на Варненска област, цитиран от БНР.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов, който заедно с Георги Чобанов от БАБХ участва в работата на комисията препоръча на хората, които имат прасета в района, да ги заколят.

Засега е известно, че в ''Повеляново'' се отглеждат 10 прасета. Според Янко Иванов, заради наличието на заразата в областта, е добре хората да преустановят отглеждането на прасета за няколко години. Засега забраната не важи за свинекомплексите в района, а ловците, гъбарите, дървосекачите и всички, които влизат в гората край "Повеляново" се призовават, ако открият трупове на прасета, веднага да сигнализират, за да бъдат мъртвите животни загробени навреме и да не се разпространи заразата.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани