Откриха теракотена маска на император от шести век във Варна

17:10, 12 фев 19 / Любопитно 25 1285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Артефакт, изработен от теракота, е открит при разкопките на раннохристиянския манастир в местността Джанавара във Варна. Находката представлява маска или бюст и най-вероятно изобразява лицето на император, предаде БНР. Датирана е от около 6 век.

След консултации с археолози този фрагмент е определен като единствен по рода си, коментира Васил Тенекеджиев от отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей. Възможно е да бъде направен опит за реконструкция на лицето, каза Тенекеджиев. Той допълни, че по време на последните разкопки на раннохристиянския манастир са открити основи на колони, както и капители, които са били част от внушителна аркада. Намерени са и останки от водопроводи, които достигат до южната част на комплекса.

„Много е вероятно там да има още неразкопани от нас сгради, които са били част от жилищния комплекс към манастира“, заяви Тенекеджиев.

По повод предстоящия 14 февруари – Ден на археологията в България, от Регионалния исторически музей съобщиха още, че в резултат на археологическите проучвания във Варна и областта през миналата година във фондовете на РИМ са постъпили повече от 1000 нови експоната.

Археолозите от музея са работили на шест обекта извън Варна, сред които халколитното селище в местността Корията край Суворово, крепостите Кастрици, Петрич кале и Марцианопол, както и крепостта на нос Свети Атанас край Бяла.

Крепостта Петрич кале край Аврен е уникална в цялата страна. Тя е единствената в Североизточна България с толкова добре запазени крепостни стени. Освен това дълго време е била непрекъснато обитавана, за разлика от повечето укрепени селища по българските земи. Петрич кале е една от малкото крепости у нас, за която знаем точната дата, в която е била превзета. Това се е случило на 7 ноември 1444 година от войските на крал Владислав Варненчик, съобщи д-р Мария Манолова от Регионалния исторически музей във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама