В Голица, Кривини и Солник отново възкресиха традицията на Петльовден

09:55, 04 фев 19 25 2511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жителите за 3 села в общината Долни чифлик – Голица, Кривини и Солник, отново възкресиха традицията на уникалния за района празник Петльовден. Според преданията безстрашна майка от Голица успяла да спаси сина си от съдбата на еничарин, заколвайки петел. С кръвта на птицата тя напръскала портите на къщата си и успяла да заблуди турците, които минавали да събират кръвния данък от селото, че нарочно е погубила чедото си. Затова на 2 февруари жителите на тези села принасят в жертва герест петел, помазват с кръвта на птицата момчетата за здраве и се веселят. Традицията повелява на този ден да се слагат богати трапези и да се слави подвига на голишките майки. Гости на празника в трите села бяха кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова и нейният заместник Любомир Вангелов.

В Кривини жени от всички възрасти се хванаха на хорото, което предшестваше ритуалното жертвоприношение на отгледания специално за празника петел. Те пяха песни за безстрашни юнаци и рецитираха Пенчославейковата балада „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“. „С кръвта на петела правим кръстен знак на челата на момченцата не само да са здрави, но и да са умни“, казаха жените. По своята същност празникът Петльовден прославя мъжкото начало у човека. Затова и в Кривини заколиха най-хубавия петел и раздадоха лакомства с фалическа форма. Не бяха спестени и пиперливи вицове и подмятания.

В Голица празникът също започна с хоро на мегдана на селото току пред известния в цяла България паметник на петела. В хорото се включи и г-жа Красимира Анастасова, пременена от глава до пети в традиционна голичанска носия. „Нашите носии са уникални – няма други като тях. Затова са много ценни и се предават от майка на дъщеря. Моята е шита специално за баба ми точно преди век, но я пазя и затова е като нова“, разказа с гордост възрастна жена. А пък нейна връстничка добави, че най-гордите мъже са точно голичани, затова цялото село празнува Петльовден с мерак.

Преди да седнат на богато отрупаните трапези, голичани представиха и обичая даруване на жената, бабувала в селото при раждането на мъжките рожби. Именно с допускането на мъже в този ритуал се състои разликата му с Бабинден, когато празнуват само жените. Бабата получи и дарове – обредни хлябове, вино и ястия от сварените за здраве петли. „Целта ни е да запазим традицията за поколенията след нас, защото така се запазва и българщината“, каза тя.

На тържеството в Голица пристигнаха и много гости, които веднага се включиха в хорото. Сред тях бяха и солидна група рокери, чиито „метални коне“ бяха изографисани с родолюбиви символи. Всички те си обещаха да се срещнат и догодина по същото време и на същото място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама