Снеговалежите продължават, новата снежна покривка надвишава 15 см

10:40, 10 яну 19 25 6703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Снеговалежите продължават и в четвъртък. В Западна България ще вали сняг, в Централна снегът ще е примесен с дъжд, а на изток ще паднат повече дъждове. Новата снежна покривка в западната половина на страната ще достигне 10-15 см.

Валежите в най-южните и югоизточните райони ще са от 30 до 50 литра на квадратен метър за денонощие. Обявен е оранжев код за интензивни валежи от дъжд в областите Смолян, Хасково, Кърджали, Ямбол и Бургас. В тези области е възможно да има спад на температурите и опасност от поледици. Жълт код за снеговалежи е обявен за Западна България, а за областите Благоевград, Варна, Добрич и Сливен се очаква дъжд.

По данни на НИМХ новата снежна покривка в Гоце Делчев е 28 см, в Драгоман - 16, в Казанлък и Кюстендил - 13, Монтана и Враца - 10 и 9 см в района на Ловеч. На Черни връх на Витоша натрупа 99 см, а на връх Мургаш в Стара планина - 70 см.

Пътните настилки се обработват постоянно срещу обледяване, съобщиха от АПИ. Над 1000 машини са обработвали пътните настилки през нощта, за да се осигури безопасността на пътуване при зимни условия.

Ограничено е движението на всички автомобили през прохода „Троянски“. През проходите „Превала“ и „Печинско“ и по път II-37 Батак – Доспат товарните автомобили над 12 тона задължително трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета. Целогодишно са затворени за движението проходите „Върбишки“ и „Златишки“. Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през цялата година през проходите „Вратник“ и „Твърдишки“. Целогодишно е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите „Петрохан“ и „Шипка“, както и на товарни автомобили над 3,5 тона през проходите „Дюлински“ и „Пампорово“. През останалите проходи движението се осъществява при зимни условия без въведени ограничения.

Снежната покривка в Пернишка област е 10-15 см, съобщи пресцентърът на областната администрация. В общините Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци са работили 38 снегопочистващи машини през цялата нощ. По данни на Областното пътно управление няма нарушен достъп до населените места и въведени ограничения.Пътищата на територията на региона са с нормална с проходимост при зимни условия. Дежурните в Общинските съвети по сигурност докладват за опесъчени и почистени основни общински трасета на територията на шестте общини в областта.

Температурите на повечето места у нас ще бъдат между 0 и 5 градуса. Най-топло е в Югоизточна България и по Черноморието, където термометрите ще показват около 8-10 градуса.

В планините навсякъде ще вали сняг. Заради мекото време в по-ниските планински масиви през деня снегът ще преминава в дъжд. Вятърът ще е бурен, със скорост до 70-80 км/ч.

Преминаващият над страната средиземноморски циклон се отправя на североизток. Ще бъдем под неговото влияние до края на деня. Валежите ще спрат в петък. Облачността ще се разкъса и ще се покаже дори слънцето.

Междувременно от Атлантическия океан навлиза нова зона с ниско атмосферно налягане, чийто студен фронт ще ни донесе още сняг, но чак в началото на следващата седмица. Дневните температури през идните дни ще бъдат положителни. През уикенда сутрин и вечер минималните ще са по-ниски – около минус 5 – минус 7 градуса.

Концентрацията на запрашаване в четвъртък сутрин е над нормите в 7 града у нас. Най-значително замърсяване - около 2 пъти над допустимото, се отчита в Смолян и Видин. Останалите градове с превишена концентрация на фини прахови частици са Русе, Горна Оряховица, Плевен, Пловдив и Шумен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама