Варна посрещна 2019 с проектобюджет от половин милиард

11:30, 08 яну 19 25 848 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варна посреща новата година с най-голям проектобюджет за последните 10 години – 475 млн. лв., и с най-ниска безработица за последните 10 г. По данни на Регионалната служба по заетостта към края на м.г. равнището на безработицата в община Варна е 2,8%, което е най-ниско за последното десетилетие, съобщи кметът Иван Портних. 

„Най-хубавата новина обаче е увеличеният брой на новородени бебета във Варна, на фона на общия спад на раждаемостта в страната“, каза той и допълни, че през 2019 г. ще общинската инвитро програма ще бъде надграждана. За периода 2015 г. – 2018 г. по програмата са отпуснати 503 000 лв. на 219 двойки с репродуктивни проблеми, родените деца са 40. По време на срещата стана ясно, че през последните 5 години бюджетът на Община Варна е нараствал устойчиво. „Спрямо 2013 г., когато влязох като кмет в общината, увеличението на средствата е двойно. Тогава за някои общински съветници с дългогодишен стаж опцията Варна да има бюджет от 300 млн. бе в сферата на фантастиката. Ние доказахме, че това не само е възможно, но и изпълнимо. Бюджет 2019 е реалистичен и балансиран, със запазени всички социални придобивки за хората“, каза кметът.

Проектобюджетът предстои да бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет. Кметът Иван Портних очерта няколко устойчиви тенденции в управлението на града: местните данъци на гражданите не се увеличават, общината работи без просрочени задължения, а проектите, които се реализират, включително с подкрепа от държавата, са на обща стойност над 150 млн лв. Варна изпълнява всички показатели по Закона за публичните финанси и е сред общините с най-добри параметри по тези показатели.

През 2019 г. приоритет № 1 за Община Варна остава образованието, за което са планирани 139, 4 млн. лв. Увеличение на средства спрямо м.г. има за здравеопазване, социални дейности, спорт и култура.

Амбициозна е и инфраструктурната програма – след пробива на бул. "Сливница“ към ул. "Атанас Москов“, ремонтите на В Аспарухово, изграждането на нов парк във „Възраждане“, продължават дейностите по бул. „Васил Левски“, които трябва да приключат до края на април. Предстоят ремонти на ул. „Колони“, ул. „Цар Симеон“, бул.“Съборни“, IV микрорайон във Владиславово, след което ще започне рехабилитация на по-малките улици в града. Предстои изграждане на три нови спортни комплекса – във Владиславово, на ул. „Сутдентска“ и във Виница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама