Разбиха канал за синтетична дрога за над 6 млрд. долара във Варна

19:58, 11 дек 18 / Крими Сподели в: 25 844 Topnovini Автор: Topnovini
1

Варненската окръжна прокуратура предаде на съд холандец и белгиец, обвинени за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за производство на синтетична дрога. Каналът е разкрит благодарение на съвместните действия на ДАНС, Агенция "Митници" и Варненската окръжна прокуратура. Така е предотвратено производството на синтетична дрога за над 6 милиарда долара.

Случаят започва да се разплита през февруари миналата година, когато на Пристанище Варна-Запад е проверен контейнер, пристигнал с кораб от Лаос през Виетнам. В него са открити 5000 литра прекурсор за производство на синтетична дрога. По документи пратката била почистващ препарат за прозорци. Забраненото вещество е трябвало да бъде доставено на нелегални нарколаборатории в Холандия, Белгия и Великобритания.

Случаят е докладван на Европейската мрежа за съдебно сътрудничество. Договорено било контейнерът да стигне до Холандия, за да бъде установен получателят.

През юни тази година двамата обвиняеми се срещат у нас и тогава са задържани.

По различно време на пристанище Варна - Запад са засечени още две пратки с прекурсори, пристигнали с кораби от Китай. През цялото време действията на контрабандистите се следели.

Двамата задържани са осъждани в други европейски държави за трафик на наркотици.

 

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани