Варненци ще протестират заради високото строителство в центъра на града

17:10, 11 дек 18 25 1215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Граждански протест срещу високото строителство в централната част на Варна организират от фондация "Гея". Той ще се проведе на 15 декември от 11 часа на входа на Морската градина. Организаторите настояват за промяна Общия устройствен план на града, в който да бъдат заложени параметри, които да не допускат строителството на осем етажни сгради в центъра на Варна.

"Прави ни впечатление, че през последните години не се запазва достатъчно добре добрия облик на града и емблематичните сгради в историческата част на Варна. В случая обаче искаме да протестираме заради един приет проект за осем етажна сграда, която трябва да бъде построена при входа на Морската градина, на паркинга на хотел "Одесос". Смятаме, че това е едно сдание, което нарушава общата, добра, здрава градска среда. Това е проект, който не е обвързан със степента на моторизация в района, комуникационно-транспортната система, потребностите на хората. Изобщо компрометира добрата, безопасна, интегрирана, достъпна и здрава обстановка там", каза пред БНР  Николай Танчев от фондация „Гея“.

Николай Танчев коментира още, че районът трябва да предлага повече възможности за пешеходци, велосипедисти и за паркиращи автомобили. Една подобна осем етажна сграда не трябва да е в центъра на града.

"Една подобна сграда, ще направи целия район презастроен. Ще бъде в несъответствие с общата архитектурна среда, ще се наруши обликът на мястото. ВиК мрежата също няма да може да поеме един такъв проект. Ще се генерира и голям транспортен поток. ОУП не е проектиран според нуждите на града и е необходима неговата промяна. Кметът има има право според ЗУТ да предлага промени в него."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама