Банкови служители във Варна разкриха измамници

17:05, 30 ное 18 / Крими Сподели в: 25 970 Topnovini Автор: Topnovini
1

Банкови служители са успели да предотвратят две телефонни измами през последния месец във Варна. Те се усъмнили в поведението на възрастни клиенти, които са били изключително разтревожени и са искали да изтеглят спестяванията си. Служителите веднага са сигнализирали в полицията, разкри зам.-директорът на местната областна дирекция на МВР комисар Андрей Ангелов. 

Схемата е следната: полицаите предупреждават банковите служители в града да бъдат бдителни с клиенти, които се държат странно и искат да изтеглят голяма сума пари. През ноември служители на две банки успешно се включват в залавянето на телефонни измамници. Сигнализирали в полицията, когато забелязали, че техните клиенти, в случая и най-често в пенсионери, са притеснени и говорят с някого по телефона през цялото време докато трае трансакцията.

Ангелов разказа, че рекетът по схемата със спасяване на близък вече не е актуален. “На мода” е “спасяване на полицай”. На нарочената жертва първо се обажда мъж, който се представя за полицай, прави всичко възможно да увери, че телефонът се подслушва, защото се очаква да я потърсят изключително опасни престъпници. Следва второ обаждане, при което анонимен глас изнудва и заплашва, най-често с думите “Знам къде живееш”, “Знам телефонния ти номер, познавам роднините ти” и др. След него отново позвънява мнимия полицай, който убеждава потенциалната жертва да участва в операция по залавянето на бандитите и да хвърли през терасата на жилището си определена сума пари. Ако няма – да ги изтегли от банката. Когато при набелязаните жертви след това отиде истински униформени полицаи, те трудно му се доверяват, заяви комисар Ангелов.

През ноември във Варненска област са извършени 10 телефонни измами, а други 4 са били предотвратени. Задържана е 56-годишна жена, която е била „муле” на организаторите на схемата. Тя е участвала в три измами, а при арестуването ѝ в нея имало 13 хиляди лева.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани