Откриват центрове по медиация в десет варненски училища

15:30, 13 ное 18 / Култура 25 1635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2019 г. в 10 варненски училища ще започнат да действат центрове по медиация, съобщи днес Лиляна Савова, председател на институт "Итера". Проектът е пилотен за страната и се реализира в партньорство с Регионалното управление на образованието в крайморския град.

Директорите на тези училища са сертифицирани медиатори, има и учители, които са преминали през курсове, обясни Савова. Според нея най-хубавото е, че са обучени и деца, които ще поемат ролята на медиатори при кризисни ситуации между съучениците им.

Савова представи новият проект по време на "Дните на медиацията във Варна", които се провеждат за трета година. Инициативата се реализира от "Итера" и Окръжния съд в града, а целта е да бъде популяризирана медиацията като най-ефективния начин за извънсъдебно разрешаване на спорове, предаде БТА.

В рамките на три дни се провеждат серия събития, в които се включват представители на държавната и местната власт, на съдебните институции, университетската общност, неправителствения сектор, експерти по преговори и управление на конфликти. По време на Дните на медиацията се провежда и състезание между ученици. Тази година в надпреварата се включиха 9 отбора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама