Учениците от Музикалното училище във Варна най-после влязоха в клас

10:51, 17 окт 18 / Култура 25 1782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учениците от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“-Варна най-после започнаха занятия през тази учебна година. След серия от отлагания заради незавършилия ремонт на сградата, първият звънец прозвуча с точно месец закъснение. Вчера в училището имаше комисия от Регионалната здравна инспекция, която трябваше да разреши започването на учебните занятия, предаде БНР.

Първоначално първият учебен ден беше насрочен за 25 септември, после - за 8 октомври, а след това и за 15 октомври. Директорът на училището Христо Дипчиков, който подаде оставка, заяви, че учебната година не е застрашена и материалът ще се преструктурира. Той определи като спекулации твърденията, че учебната година може да бъде анулирана.

Ремонтът в училището е финансиран по европроект на Министерството на културата. Освен реконструкция на новите помещения, освободени за нуждите на Музикалното след преместването на Колежа по туризъм, строителните работи включват пълна подмяна на всички инсталации и дограми, реновиране на фасадата и покрива, както и на вътрешната част на сградата, строена през 1902 година.

В проекта, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020", е заложено пълно обновяване на концертната зала, библиотеката и читалнята. За учебните стаи е предвидена подмяна на настилката, както и звукоизолация на кабинетите за индивидуално обучение. 700 хил. лева са предвидени за оборудване, като за 300 000 лева трябваше да бъдат закупени 3 рояла и 6 пиана.

До закъснението в крайния срок на реконструкцията, която започна през февруари, се стигна след проблеми с газовата връзка и ВиК отклоненията, както и заради погрешно проектирания асансьор в сградата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама