Варна посреща световното първенство по пожароспорт

18:15, 25 сеп 18 25 1176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варна ще домакинства на Световното първенство по пожароспорт, в което за първи път ще участват и деца. Очаква се дисциплината да стане олимпийска за игрите в Китай след 4 години. Състезанието се провежда под егидата на Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите, Българската федерация по пожароприложен спорт и на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, с подкрепата на Министерството на спорта и община Варна.

Както всяко първенство от подобен ранг и това си има свой талисман - гларусът Пожаролитко, облечен като огнеборец.

"В състезанието ще участват 18 отбора на юноши и девойки на възраст от 13 до 18 години от 13 държави. То ще се проведе в 4 индивидуални и колективни дисциплини - изкачване на учебна кула с щурмова стълба,100 м бягане по пътека с препятствия, пожарна щафета-4 X 100, двойно разгръщане на мотопомпа. Преди старта над 350 участници ще дефилират в центъра на Варна до входа на Морската градина, облечени в своите екипи, където ще има демонстрация на пожарна и спасителна техника" обясни комисар Тихомир Тотев, началник на РСПБЗН Варна.

Част от събитието ще бъде и изложба с фотографии, посветени на 140-ата годишнина на варненската пожарна служба с автор гл. инспектор Емил Калинов, началник сектор ПБС на летище Варна, пише "24 часа".

"Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите е в преговори с Международния олмпийски комитет в Лозана пожароспортът да стане олимпийска дисциплина", съобщи председателят на Изпълнителния комитет на федерацията Андрей Калинин от Русия. В момента пожароспортът е активна дисциплина на 3 континента.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама