„Хора и улици“: Българската следа в Бъкингамския дворец

11:20, 09 сеп 22 / София 25 3896 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Представете си на картата малкия родопски град Костандово в община Ракитово. А сега Бъкингамския дворец в Лондон. А сега теглете една мислена линия между двете точки. Точно това е пътят на българската следа в живота на британското кралско семейство.

Починалата вчера кралица Елизабет II е крачила по чипровски килими всеки път, в който е била в двореца. Както и всички останали членове на кралското семейство.

Фабриката в Костадово разполага с най-големия тъкачен стан в цяла Европа, който позволява тъкането на килим с площ до 140 кв. м. Всички килими се тъкат ръчно и материалите и багрилата им са 100% истински. За направата на всеки един от тях са нужни месеца, сръчност и дузина ръце.

Собственикът – Нино Парпулов, разказва пред медии, че първата голяма поръчка, която фабриката му е изпълнила, била за резиденцията Осбърн хаус. Тя дълго стояла затворена за посетители, тъй като нямала килим в главната зала, който трябвало да бъде с дължина 18 метра. А след това хора от кралския двор се свързали с него и му заръчали да направи килима за резиденцията на кралица Виктория.

Принцовете Уилям и Хари също получават за сватбен подарък килими от Родопите. Принц Чарлз ги поръчал с идеята „да са противоположни в своята еднаквост“. Плетеницата съдържа два основни цвята – червен и зелен. Изображенията на единия са с червени на зелена основа, а на другия – обратното. Този дизайн е традиционен за Уелс.

След британската кралица и младите принцове и рок легендата Мик Джагър също избира българските килими. В Костандово са правени и килими за Палатата на майсторите в Лондон, дома на Чърчил и замъка Алнуик, в който са заснети част от сцените на Хари Потър.

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Театър на поезията и естрадата – и такъв сме имали

„Хора и улици“: Светица, демон или кметска съпруга?

„Хора и улици“: Кой създаде най-красивите сгради

„Хора и улици“: Ботев на Украйна

„Хора и улици“: Къде да се крият софиянци при бомбардировка

„Хора и улици“: Той е първият паметник в София...

„Хора и улици“: Кой владетел присъединява София към България?

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама