Богата културна програма ще радва софиянци лятото

17:00, 23 юни 22 / София 25 2630 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Столична община осигурява финансиране в размер на 4,5 млн. лв. по различни програми за реализирането на проекти в сферата на културата в София. 

„Особено важна цел, след времето на пандемията, е създаването на пространства за култура на открито. Около 20 открити сцени и над 50 пространства на открито, включително и в малките населени места на София, осигуряват достъп до култура“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с културните оператори и творци и организациите в сферата на културата, които са бенефициенти по Програма „Култура“ и Календара на културните събития.

По думите ѝ пространствата на открито са особен фокус в работата на Столична община, защото това помага за създаването на нови публики.

„В културния сектор има много предизвикателства, особено във времето на пандемия, когато културната сфера бе сред най-засегнатите. Столична община успя да защити финансирането и в годините на пандемията, макар и по-малки успяхме да създадем и нови програми, по които да бъдат подготвени проекти“, отбеляза столичният кмет, цитиран от общината. 

Сред планираните разнообразни събития на открито през лятото са:

„Павилион VOX POPULI“ (нова открита сцена) – в „Княжеската градина“, до паметника на Съветската армия – събития от юли до октомври – представления на „Вокс Попули“, вечерни и дневни представления на външни организации, видео прожекции, документални и интерактивни проекти, театрални и киноработилници за деца за документален театър, уъркшопи, ателие за драматургично писане.

Парк-театър „Борисова градина“ – в „Борисовата градина“ – програмата за този сезон стартира през май и ще продължи до октомври. Основно се представят театрални спектакли, има концерти, детски събития. Ежедневна е програмата.

1 юли, 21:00 часа е представлението на „Свободно падащи истории“ от Мария Касимова-Моасе.

2 юли – Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Кристина Янева в спектакъла „Вечеря с приятели“

9 юли – концерт на „Четиримата италиански тенори“ под съпровода на Симфониета – Враца.

„Sofia Summer Fest“ – В Южен парк – 2, зад музея „Земята и хората“ – от 1 юли до 30 септември

Начало ще даде „Street Food Fest“ на 1 юли, а на 2 юли ще се проведе Азиатски фестивал „Съкровища от Изтока“, който ще представи културата на 12 държави – Индонезия, Виетнам, Индия, Иран, Камбоджа, Монголия, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Филипини и Япония.

През юли зрителите ще могат да видят „Cinga Manga Funk“, „Пощенска кутия за мръсни приказки“, концерти на братя Аргирови, Детския радио хор, Теодосий Спасов, Белослава, Иво Димчев, Керана и Космонавтите, спектаклите „Бум – Бум“ с Мишо Билалов, „Министър на щастието“ с Оля Малинова, „На къс повод“ с Ненчо Балабанов и Алекс Раева и много други.

Опера в парка – „Опера в парка“ – предстои в парка на Военната академия – юли и август, на езерото „Панчарево“ – юли, август – до 4 септември

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена ще имат за първи път концерт под открито небе в София. Галавечерта е посветена на творчеството на австрийската музикална династия Щраус. Концертът ще се проведе на 8 август от 20:30 ч. на площад „Св. Александър Невски“. В продължение на два часа и половина 24 музиканти и двама солисти ще потопят публиката в музикалния свят на фамилия Щраус. 

Лятната естрада в „Борисовата градина“ – десетки събития от Календара и по СП „Култура“ се провеждат на сцената. Тази неделя мина инициативата „Един Джаз ден“ на Училище за певци „Д Старс“, подкрепена по Програма „Култура“, която предложи целодневна програма с концерти и музикални работилници, които срещнаха талантливи млади музиканти с някои от най-известните имена от българската джаз сцена.

„Со Фест“ – току-що премина петото издание на фестивала на сцената на кино „Кабана“. Четири тематични музикално-театрални вечери и три дни с ателиета за деца, благотворителни каузи, базар отново събраха столичани и гостите на града.

„Нов театър“ – НДК ще представи на открита сцена Софийски театрални джаз вечери „Под звездите“, реализирани с подкрепата на Столична община – Лятна програма. На 5, 8 и 9 юли ще видим и чуем различни погледи към джазовото творчество, което със своята артистичност и импровизация намира любопитна среща с театралното изкуство. 

„Фестивал на Музикалния театър“ – предстои второто издание на фестивала в парка на Военната академия от 24 юни – 17 юли. Откриването е на 24 юни с концертно изпълнения на „Фантомът на операта“, на 26 юни предстои „Една вечер с хитовете на Бродуей" и т.н. Освен тази програма, през юни, юли и септември Музикалният театър отново играе любимите музикални приказки на децата в кино „Кабана“ в парка пред НДК – проект „Летни приказки с Музикалния театър“. 

Международен фолклорен фестивал „Витоша“ – 26 издание – 11 – 17 юли – на открити сцени в „Борисова градина“, „Павлово“, „Княжево“, район „Витоша“ вкл. в село Владая, село Марчаево, Драгалевци и др.

Лятно кино – София на сдружение „Кинематограф Медия“ – показва най-новите късометражни филми безплатно в парковите и междублоковите пространства в крайните квартали на София, „Младост 4“, „Студентски град“, район „Витоша“, „Люлин“, село Требич, Мърчаево, „Павлово“, Владая и др.

Единадесетото издание на Фестивала за градска култура „A to JazZ“ ще се проведе от 1 до 3 юли в „Южен парк“ – 2.

„София Лайв Фестивал“ от 23 до 26 юни на открита сцена „Арена София“ – Колодрума в „Борисовата градина“.

„New Kids from the Block“: изкуство на открито със собствена сцена – Платформата „New Kids from the Block“ е инициатива на „Street Chefs“ и фондация „Арт Бюро“, реализирана с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“, която предостави възможност на млади независими артисти да покажат своето изкуство в непринудена обстановка на открито, без бариерите и конвенцията на театралните и концертни зали. На ул. „Алабин“ № 39 се реализирани музикални и театрални събития на професионални артисти, непрофесионални творци – танцови студия, групи за импротеатър, графити артисти, музикални школи. Програмата включва също така и представяния на книги, уъркшопи на открито и др. Започнаха на 19 май, днес – 21 май – ще се проведе специален уъркшоп на Пламен Андреев, а на 22 май гостува театрално-танцова школа „Чекмедже“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама