Над половин млн. софиянци без годни бомбоубежища (Списък)

16:31, 10 мар 22 25 3049 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пожарната публикува списък на скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние. От информацията в списъка става ясно, че тези обекти са 292.

Част от тях са в училища, други са в промишлени обекти или общински сгради. За някои от обектите е публикувана информация, че са в задоволително състояние и за седмица могат да бъдат приведени в добро състояние, като за целта ще са нужни незначителни финансови средства.

В област София те са 52; област Благоевград – 2; област Бургас – 14; област Варна – 6; област Видин – 11; област Враца – 5; област Габрово – 5; област Добрич – 2; област Кърджали – 1; област Ловеч – 4; област Пазарджик – 13;област Перник -16; област Плевен – 14; област Пловдив – 31; област Разград – 41; област Русе – 12; област Сливен – 21; област Смолян – 30; област Стара Загора – 2; област Шумен – 1; област Ямбол – 8; област Кюстендил – 1, съобщи БТА.

Списъка на укритията можете да видите тук.

Над половин милион софиянци – без годни скривалища

Списъкът обаче не е пълен, защото липсва информация за скривалищата в жилищните блокове. Включени са само поддържаните от държавата и от общините. Така излиза, че 10 от 24-те района на Столична община са без годни бомбоубежища.

Това са: „Витоша“, „Изгрев“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Красно село“, „Кремиковци“, „Младост“, „Нови Искър“, „Панчарево“ и „Студентски“. В тях по най-консервативни оценки живеят общо 571 000 души, пише bTV.

Смята се, че софиянци могат да разчитат на метростанциите, в които могат да се укрият около половин милион души. Така метрото е най-голямото бомбоубежище в София - повече прочетете тук

Само проверяваме 

България разполага със 704 колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, което е значителен брой, съобщи преди седмица главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН).

Проверяваме по интернет кое е най-близкото бомбоубежище

Ползваме повода от международната обстановка да проверим укритията, а не защото е постъпила информация, че ще ги ползваме“, посочи тогава вътрешният министър Бойко Рашков и добави, че те дълги години не са били поддържани. Той уточни, че е нормално да се правят такива проверки, както е била извършена и проверка за наличностите от йодни таблетки, след което правителството е взело решение да отпусне средства за попълване на наличностите с изтекъл срок.

Николов обяви също преди няколко дни, че дирекцията подготвя електронен регистър на укритията в страната, което ще даде възможност те да бъдат локализирани от гражданите. „Мазетата на всички жилищни и обществени сгради, строени след 50-те години на миналия век, са пригодени за укрития“, обясни още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама