Проверяваме по интернет кое е най-близкото бомбоубежище

12:33, 04 мар 22 25 3738 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Електронен регистър на бомбоубежищата в България ще заработи от следващата седмица. Това обяви в Благоевград директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.

„Трябва да бъдем спокойни, защото бомбоубежищата са ежегодно проверявани. Подготвя се електронен регистър, който ще бъде активиран следващата седмица“, каза Николов, цитиран от БГНЕС.

С новия регистър чрез интернет ще може всеки да открие къде е „неговото“ бомбоубежище и кой е най-прекият път до него.

„Хора и улици“: Къде да се крият софиянци при бомбардировка

На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища“, категоричен бе Николов. Той добави, че оборудването в убежищата е старо, но конструктивните изисквания са спазени, но не вижда кой и защо ще ни напада.

При информация за бедствие или друга опасност, тежки ПТП-та, хората ще бъдат уведомявани чрез текстови съобщения от мобилните оператори. Обществената поръчка предстои да бъде подписана“, каза още главният комисар.

31 от 703 бомбоубежища в страната са в добро състояние

31 от 703 бомбоубежища в страната са в добро състояние и могат приютят хора до 30 дни, съобщи преди дни главен комисар Николов пред депутатите от Комисията за вътрешни работи.

187 от тях са в задоволително състояние - човек може да се скрие от взрив. Неизползваеми са 101, а 165 - в лошо състояние. В бройката не се включват паркинги на молове, посочи шефът на пожарната, цитиран от „24 часа“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама