Петков обеща пари за новата отсечка на метрото

15:10, 14 фев 22 / София 25 2218 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта за разширението на метрото през „Подуяне“ и „Слатина“, който е от изключително значение за гражданите и гостите на София. Това увери премиерът Кирил Петков, след среща с кмета на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, на която бе обсъдено разширението на метрото.

Припомняме, че в петък кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че заложените 360 млн. лв. за разширенията на метрото през „Подуяне“ и „Слатина“ са намалени на 217 млн. лв. А редакцията на Плана предвижда строителство само на 3-те км до кв. „Левски“ и изключва участъка през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“. Според нея отрязването на 143 млн. лв. от метрото е изключително рисково за реализацията на националния план, защото за разлика от всички останали проекти, метрото е напълно готово да стартира.

В хода на срещата с районния кмет, министър-председателят увери, че за изграждането на отсечката Шипка-Гео Милев-Слатина - „Арена Армеец“/Тех парк-Цариградско шосе, в която ще има шест станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, съобщиха от правителствената информационна служба. 

София дава 12,8 млн. лв. за продължението на третия лъч на метрото

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството ѝ по сегашния график да не бъде завършена до средата на 2026 г. До този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана. 

Метрото стига до кв. „Левски Г“ през 2025 г.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията „Хаджи Димитър“ - „Сухата река“ и жилищен комплекс „Левски“, включваща три спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама