„Хора и улици“: Кой е Николай Иванович и защо е навъртял 700 км у нас?

09:00, 16 юли 21 / София 25 2117 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Всички знаем за УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Всички сме чували за нея. Колко от нас обаче знаят кой се крие зад инициалите „Н. И.“?

Чували ли сте сентенцията „Да се учиш и да живееш е едно и също“? Или пък „Да живееш на белия свят означава постоянно да се бориш и постоянно да побеждаваш“? А може би: „Войната е епидемия от травми“? Всички те ни остават именно от „Н. И“.

А въпросният „Н. И.“ е всъщност Николай Иванович Пирогов, който е признат за най-добрия военен хирург в света. Роден е на 25 ноември 1810 г. в Москва и едва на 14-годишна възраст влиза в медицинския факултет на Московския университет. А на 26 години вече е професор по хирургия. Той е сред създателите на военната полева хирургия, като е бил на фронта по време на три големи войни - Кримската, Френско-пруската и Руско-турската.

Николай Пирогов е учен със световна слава, наричан е диагностик номер едно в Европа и водещ специалист в областта на анатомията и анестезията. Създава хирургичната школа на Русия и първата в света научна школа по модерна хирургия. Автор е на оперативни техники, които се прилагат и до днес. За пръв път в световната хирургична практика въвежда стерилизацията чрез изваряване на хирургичните инструменти и дрехи за операция. Той за пръв път в света въвежда и гениалната по своята простота и функционалност гипсова превръзка на счупените крайници.


Снимка: УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Навъртял е 700 км у нас

Три години преди да умре, Пирогов пристига в България в разгара на Руско-турската война. Идва по изричното настояване на цар Александър Втори, който може да не харесва либералните му убеждения, но осъзнава, че като специалист той ни е нужен. Така вече болният и възрастен Пирогов изминава с каруца и шейна около 700 км, за да оперира войници от фронта между реките Вит и Янтра. Посещава 22 населени места, където лично лекува и оперира много българи. И то абсолютно безплатно. Основната му болница е в плевенското село Горна Студена, където се намира главната квартира на руското командване и където днес има музей в негова чест.

Пирогов въвежда у нас медицинската сортировка – разпределение на ранените според тежестта на травмата. За първи път прилага гипсовите превръзки при счупвания на крайниците, подобрявайки зарастването и снижавайки инвалидността. По негова инициатива се създават групи от милосърдни сестри, които да помагат на лекаря на фронта. Безценен е опитът му и с етерната наркоза, която прави още по време на Кавказката война и доразвива у нас.

Последните години от живота си Пирогов прекарал в имението си Чери край Виница. Умира на 5 декември 1881 г. Малко преди смъртта си прави още едно откритие - предлага нов начин за балсамиране на мъртвите. По тази техника тялото на Пирогов е балсамирано и се съхранява и до ден-днешен в специална крипта в църквата на село Вишня.

В България никога не забравят стореното от него. В чест на Николай Пирогов са издигнати 26 обелиска, три ротонди и паметник в Скобелевия парк в Плевен. На мястото на военновременната болница в плевенското село Бохот е изграден парк-музей на името на великия хирург. Под влиянието на Пирогов е основан Българският червен кръст през 1885 г. Организацията прераства през 1900 г. в болница „Червен кръст“, която става и основна база на спешната помощ в България. А през 1950 г. „щафетата“ се поема от УМБАЛСМ „Николай Иванович Пирогов“.


Снимка: БГНЕС

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Министрите с вид на провинциални учители, но пък офицерите са изискани...

„Хора и улици“: Къде в София да избягаме от летните жеги?

„Хора и улици“: Националният стадион изникнал върху… старо сметище

„Хора и улици“: Защо статуята на Славейкови е точно там?

„Хора и улици“: Когато София беше по-модерна от Цариград

„Хора и улици“: В театъра се разнася истеричен женски писък: „Бомба“

„Хора и улици“: С какво НДК бие Айфеловата кула

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама