„Хора и улици“: Защо статуята на Славейкови е точно там?

11:15, 01 юни 21 / София 25 6193 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Вече повече от 20 години двамата седят на площада, потънали в разговор, който само те си чуват. А всеки втори софиянец си е пуснал в социалната мрежа снимка, седнал на пейката до тях. Да, става дума за безспорно най-известните баща и син у нас - Пенчо и Петко Славейкови.

Защо обаче популярната статуя, дала името на площада, се намира точно там? Всъщност в причината няма никаква интрига. Просто паметникът е поставен срещу мястото, на което се е намирала къщата, в която през 1879 г. Петко Славейков се нанася заедно с осемчленното си семейство.

Идеята за създаването на скулптурата е на автора на проекта на реконструкцията на площада от 1998 г. - арх. Станислав Константинов. Паметникът очарова с човешкия си мащаб и възможността бронзовата пейка да бъде използвана от посетители на площада, който след началото на демокрацията се превърна в най-голямото тържище на печатни произведения на открито в България. А днес е едно от любимите места за снимки на туристите и гостите на града.


Снимка: БГНЕС

„Пенчо бре, чети! Пенчо не чете“

Въпреки че скулптурната композиция представя прочутите поети в състояние на спокоен разговор, всъщност в живота отношенията им не са били така мирни. Петко е известен със своя авторитаризъм и властно отношение към синовете си, за които е имал огромни амбиции. Повечето от тях обаче го разочароват с житейските си решения. А конкретно отношението му към Пенчо в детството може да открием в известното стихотворение „Малък Пенчо“:

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.

Пенча го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.

Време се мина,
Пенчо порасна,
иска да яде,
няма откъде.

Ако това е била оценката на баща му за него, можем само да си представим как се е чувствал Пенчо. Може би и заради това някои анализатори определят стремежа на Пенчо да бъде „свръхчовек“ именно в това - да заслужи признанието на баща си, което не е получавал в детството. И сега двамата са орисани да седят завинаги един до друг на популярния площад.


Снимка: БГНЕС

Пенчо без бастун и с лилави мустаци

Въпреки че софиянци обичат паметника на Славейкови, не веднъж той е ставал обект на вандалски прояви. Преди десетина години например брадата и мустаците на Пенчо Славейков бяха оцветени в лилаво – така и не стана ясно защо, а през 2019 г. остана без бастун. Скоро след това Пенчо обаче получи нов и по-здрав такъв.  


Снимка: БГНЕС

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Когато София беше по-модерна от Цариград

„Хора и улици“: В театъра се разнася истеричен женски писък: „Бомба“

„Хора и улици“: С какво НДК бие Айфеловата кула

„Хора и улици“: Когато София се премести в Боровец...

„Хора и улици“: Борисовата градина някога е била… гробище

„Хора и улици“: Топ 5 места за Instagram снимки в София

„Хора и улици“: Кои места е посещавал Васил Левски в София?

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама