ЦГМ обмисля разширяване на платеното паркиране

09:47, 27 апр 21 / София 25 4200 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За първото тримесечие на 2021 г., спрямо непандемичните първи 3 месеца на 2019 г., приходите на ЦГМ от превозни документи, платени зони за паркиране и винетки са намалели с около 9 млн. лева.

Докато в нормален ден с метрото са пътували по около 350 000 души, през пандемията пътниците са били не повече от 50 000. В момента са около 170-180 хиляди, обясни пред Радио София Димитър Дилчев, изпълнителен директор на ЦГМ.

Специалисти от транспортните оператори в Европа смятат, че пътникопотокът може да се възстанови до 80% чак през 2023 година.

Шефът на ЦГМ призна, че се обмисля разширяване на платените зони за паркиране в София. Това ще се обсъжда и решава в следващите месеци.

Задълженията

ЦГМ има задължения, но те са формирани още през 2012 и 2013 г. В момента Столичната община дава поисканите 4,8 млн. лв. и те до стотинка отиват за погасяване на задълженията към операторите, изтъна Дилчев.

Преди броени дни Карлос Контрера от ВМРО, Николай Стойнев и Георги Георгиев от ГЕРБ внесоха доклад в Столичния общински съвет, в която се отбелязва, че „дружеството е в обективна невъзможност временно да изпълнява задълженията си“.

Наистина постъпленията в общинските транспортни предприятия рязко са намалели по време на коронавирусната пандемия, но заемът отива за покриване на старите дългове. „За да е полезна критиката, от опозицията очаквам и предложения как да осигурим финансирането“, отбеляза директорът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама