Откриват първата зона за спускане с шейни на Витоша

14:50, 20 яну 21 / София 25 1448 Шрифт:
Ирина Иванова

Откриват първата обособена зона за спускане с шейни на Витоша. Това ще се случи по време традиционния вече снежен празник „Витоша зимен фест“, който ще се проведе тази събота за шеста поредна зима като продължение на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за десети път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове.

Още една крачка към възстановяването на Княжевския лифт

Празникът ще бъде край хижа "Алеко" и ще постави начало на богатата годишна програма от активности в календара на Фондацията, съобщиха от Българския олимпийски комитет.

Откриването

Първата специализирана зона за спускане с шейни ще бъде открита със семейна надпревара. Мястото е малко над хижа „Алеко“ - на 250 м встрани, до стария ски-влек „Боби“. От години софиянци се качват с шейни в планината, но там няма къде да ги карат и обикновено малчуганите правят това по ски писти и пътеки, което навлича гнева на туристи и алпийци. Сега организаторите са оградили и почистили от храсти и неравности обособения район и очакват желаещите да направят първите си спускания. Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с елиминации по паралелни трасета с изискване за участие на дете и родител(роднина). Записванията са от 10.00 до 10.45 ч. в деня на феста на специален сет пред хижа "Алеко". Участието е със собствени шейни и екипировки, като надпреварите ще започнат в 11.00 ч. по 150 м трасе, а в 11.45 ч. ще се състои кратко откриване на новата зона.

Снимка: Българския олимпийски комитет

Програмата

Тази година програмата на Витоша зимен фест отново включва уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за пети път в България, след като дебютът му за страната бе точно на Витоша зимен фест през 2017 г. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца пред хижа "Алеко", трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание. „По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън,“ разкри Ема Паунова, представител на организаторите и уточни, че тази зима поради специфичната обстановка участниците ще бъдат ограничени до 60.

Ски, спортно бягане, гигантски слалом и алпинизъм

Пред хижа "Алеко" ще бъде нареден 100-метров гигантски слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Веднага след това на удължено 200-метрово трасе ще се състои градското първенство по ски-алпийски дисциплини. За поредна зима в празника на „София – евростолица на спорта“ активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“. Тази година ски бягането се завръща по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на състезанието по ски-алпинизъм ще бъде точно в 10 ч. на плаца пред хижа "Алеко". 

Снимка: Българския олимпийски комитет

Полигон за работа в лавинна обстановка

В отделна зона специалисти от „Българска асоциация ски свободен и екстремен стил“ са предвидили тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за използването ѝ. За по-малките посетители на планината това ще стане чрез игри и състезания за намиране на „заровени в снега съкровища“. Зоната е до долна станция на стария влек „Заека“ на плаца пред хижа "Алеко", заниманията и игрите в нея ще започнат в 11.00 ч.

Конкурси за снежни фигури, карнавална визия и украса на шейна

Предвидени са още много забавни игри, надпревари и конкурси. За направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори с диджеи, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари за украса на шейните.

Нови апарати за откриване на затрупани от лавини получиха планински спасители

Програмата за Фестапредвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди.

Допълнителни автобуси

За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест на 23 януари 2021 г.

Какво е важно да знаем в планината през зимата?

Денят на снега се чества ежегодно в десетки държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, както и да се наслаждават на емоциите, които предоставят белите дисциплини. За десетте години от създаването си инициативата обединяваше по около 500 активности на сезон, с приблизително 960 участници на всяко едно събитие. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления. Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.