Нови апарати за откриване на затрупани от лавини получиха планински спасители

16:13, 12 яну 21 25 1598 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Първите три апарата за планинско спасяване по системата RECCO вече са в България, очаква се да пристигне още един. С тях по-лесно и бързо ще се откриват затрупани от лавина. Това съобщи пред БНР Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС).

Свалиха тялото на туриста, загинал в Стара планина

Системата е предназначена най-вече за употреба в ски зоните. Въведена е на много места в Европа и по света, но у нас сега се доставят първите шведски апарати. Дори производители на ски екипировка вграждат отражатели, с чиято помощ RECCO може да открие човека.

Първите устройства ще се ползват в ски зоните над Банско, на Боровец, около хижа „Алеко“, а четвъртия – в районна на Седемте рилски езера. „Средствата за наема на апаратчетата са събрани изцяло от дарения“, уточни Емил Нешев.

През последната година щатни и доброволци към ПСС са оказали помощ на над 2600 човека. Въпреки ограниченията във връзка с Covid епидемията случаите не са по-малко от предходната година. Най-много инциденти през 2020 г. са станали в Стара планина, а най-много акции са проведени в Централен Балкан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама