София с рекордно висок бюджет въпреки пандемията

15:30, 15 яну 21 / София 25 2910 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова
Проектобюджетът на София за тази година ще е най-високият досега - 1,884 млрд. лв., което е с близо над 150 млн. лв. повече от миналогодишния. От тях 1,375 млрд. са за текущите и държавно делегираните дейности, а 509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма на София, с над 296 млн. лв. безвъзмездни европейски средства, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова в своя профил във Facebook. 
 
София прогнозира общинските приходи през 2021 г. да са с 108 млн. лв. повече за държавно делегирани дейности, 35,5 млн. повече привлечени средства от европейските програми, а 56 млн. лв. - от инвестиционни заеми и преходен остатък. Очакват се и 22 млн. лв. повече собствени приходи, спрямо първоначалния бюджет за 2020 г.
 
Столичния кмет Йорданка Фандъкова обяви, че си поставя три стратегически цели:
 
Нови булеварди и ремонти на кварталите
 
Първата цел е изграждане на стратегическата инфраструктура на София. Общо 140 млн. лв. са заделени за изграждане и реконструкция на транспортна инфраструктура. В списъка с обекти за изграждане са новите булеварди - бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източната тангента“, „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове. С тях София практически ще има нова транспортна схема и с над 1/3 разтоварен трафик през центъра.
 

Снимка: Facebook/ Йорданка Фандъкова

Обектите за основни ремонти и реконструкции са бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, тунелът на Люлин на бул. „Царица Йоана“ заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. „Скобелев“, ул. „Н. Коперник“ и „Чепинско шосе“. Най-голямата реконструкция, която ще започнем през 2021 г., е на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ – от Съдебната палата до „Княжево“ - 31,6 млн. лв. за 2021 г. осигурени по програма „Региони в растеж“.
 
Ремонтите в кварталите са третото перо в този сектор – 50 млн. лв., което е със 7 млн. лв. повече от 2020 г. и гарантирани 10 млн. лв., които предоставяме директно на кметовете на райони.
 
Тази година започва и изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация по ОПОС, която включва районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и „Банкя“. Общо 30,1 млн. лв. са заложени за ВиК-инфраструктура, като над 10 млн. лв. са от държавата за реверсивната връзката между водопроводите на яз. „Искър“ и яз. „Бели Искър“ и за проучване на яз. „Огняново“, който да бъдат свързани към водопроводната мрежа на София. 
 

Снимка: CanstockPhoto
 
Нови детски градини
 
Втората стратегическа цел, която Столична община си поставя да постигне в кратък срок, е осигуряване на места в детските градини на всички деца от 3 до 6-годишна възраст. За целта са заложени 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на 45 детски градини, ясли и училища.
 
"С тях очакванията ни са през тази и следващата година, когато ще завършат, е да открием 185 нови групи. Освен за строителство залагаме и 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да включим в строителната програма догодина. Над 6 млн. лв. инвестираме в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища", поясни столичният кмет. 
 
А 1,5 млн. лв. са за изграждане на модерни училищни тоалетни по програмата „София избира“. 
 
Качеството на въздуха и екологичен градски транспорт
 
За въздуха на София са предвидени капиталови инвестиции от над 200 млн. лв. И тази година ще продължи проекта за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв. Повече средства са заделени за миене на улици, като са отделени и над 1 млн. лв. за премахване на т. нар. „кални точки“ в кварталите, които са източник на прах.
 

Снимка: Юлиан Тодоров

Метро, нови трамваи, електробуси и тролеи
 
Над 172,5 млн. лв. са инвестициите за довършване на метрото, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея.
 
"Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина“. 4,6 млн. лв. залагаме за инвестиции в основни градски паркове – основните обекти са изграждане на връзка на „Люлин“ със Западен парк, довършване на Северен и възстановяване на нови знакови места и алеи от Борисова градина", изтъкна Йорданка Фандъкова. 
 
Заделени са още пари за рекултивация на старите депа, за инсталацията за производство на енергия от РДФ, за улично осветление.
 
Култура и здраве
 
Заложени са и 8 млн. лв. повече в издръжката за дейности в общинското здравеопазване и 16 млн. лв. повече за социални дейности. С 1 млн. лв. ще бъде изградена първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“. Общо 10,4 млн. лв. са предвидени за разкриването на 9 нови социални услуги в 2 центъра в районите „Витоша“ и „Нови Искър“ и основни ремонти на 8 съществуващи центъра.
 
За култура са заложени 10.6 млн. лв. С тях ще бъде завършена реставрацията на централната минерална баня в Банкя, а София ще бъде открит първият Център за съвременно изкуство в Топлоцентралата на НДК. Планира се още и реставрация на минералната баня в „Овча купел“, Късноантичния мавзолей в Южен парк и ремонт на театър „София“.
 
Дигитализация
 
4,6 млн. лв. са предвидените средства за новия сектор „дигитализация“. Първата голяма система е за кандидатстване в първи клас.
 
Загубите от миналата година
 
До 13,6 млн. лв. по-малко са приходите в общинския бюджет спрямо 2019 г., както и две актуализации на бюджета. Загубите в градския транспорт са най-големи - в края на 2020 г. достигнаха 48 млн. лв. 
 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама