Електронен билет за софиянци - чак през май

17:26, 06 яну 21 / София 25 2965 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новата система за електронно таксуване в градския транспорт в София ще заработи през май, вместо през януари. Системата трябваше да тръгне в края на миналата година – такова беше обещанието столичния кмет Йорданка Фандъкова. Но ще се случи тази пролет. А причината - третият лъч на метрото не е оборудван за нея.

„Когато е подготвяна документацията за тикет системата, за съжаление, все още на са били ясни проектите и визиите и начините за разполагане, както на турникети, така и на окабеляване на третия метродиаметър и е останал извън предмета на основния договор“, посочи Димитър Дилчев – изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, цитиран от bTV.

Билетчето за столичното метро вече е дигитално с новата услуга на А1

Тикет системата ще струва близо 10 милиона лева. При новата система ще купуваме билет или зареждаме карти по-лесно- чрез мобилно приложение, сайт или само с банкова карта. Част от устройствата работят в метрото.

„Това, което ще предложим от ЦМГ, е пътуването с банкова карта, независимо колко пътувания сте направили за деня, да бъдете таксувани само с цената на дневната карта от 4 лева“, допълва Димитър Дилчев.

Познатото хартиено билетче и перфораторът отиват в историята. Те ще бъдат заменени от нови билети, които ще купуваме от шофьора и които ще имат QR код. Предвижда се да има и 6 месеца гратисен период, през който да използваме и старите билети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама